5 Mayıs 2024 Pazar

'Siyahların Yaşamı Değerlidir' için Starbucks'ı boykot çağrısı

Siyonizme verdiği desten nedeniyle BDS'nin boykot listesinde olan Starbucks, çalışanlarına "Siyahların Yaşamı Değerlidir" temalı tişört ve aksesuar kullanmasını yasakladı. Yasağın duyulmasıyla boykot çağrıları yapıldı.

George Floyd'un öldürülmesinin ardından tüm dünyada ırkçılık karşıtı protestolar yayılırken, harekete destek verdiğini açıklayan dünyanın en büyük kahve zincirlerinden Starbucks'ın kapalı kapılar ardında çalışanlarına verdiği bir talimat tepki çekti.

Şirket, 'Black Lives Matter' (Siyahların Yaşamı Değerlidir) temalı tişörtlerin, aksesuarların, hatta rozet ve düğmelerin bile 'giyim kurallarını' ihlal ettiğini bu nedenle yasak olduğunu duyurdu.

Buzzfeed adlı internet sitesi tarafından elde edilen şirket içi yazışmaya göre bu, 'politik, dini veya kişisel bir sorunla' ilgili herhangi bir aksesuara yönelik kapsamlı bir yasağın bir parçası olarak değerlendirildi.

Ancak 'Siyahların Yaşamı Değerlidir' özelinde ise, bu hareketi 'yanlış yorumlayanlar' olduğu ve bu tarz giysilerin şubelerde 'şiddete yol açabileceği' öne sürüldü.

Bu yasağın duyulmasıyla sosyal medyada Starbucks'a tepki yağdı ve boykot çağrıları yapıldı. '#BoycottStarbucks' hashtag'i altında binlerce kullanıcı tepkilerini dile getirdi. Boykot çağrısına pek çok ünlü isim de destek verdi.

Pek çok kullanıcı, kahve sahiplerinin isimlerini bardaklarına yazmasıyla ünlü Starbucks'ın çalışanlarına, bu kez de her bir bardağa 'Siyahların Yaşamı Değerlidir' yazarak yanıt vermesi çağrısında bulundu.

BDS'NİN DE BOYKOT LİSTESİNDE
Starbucks, Filistin İçin İsrail'e Boykot Girişimi (BDS) tarafından da boykot listesine alınmıştı. Aktif bir siyonist olan Starbucks'un sahibi Howard Shultz'e, 1998'de ABD-İsrail ilişkilerine katkılarından dolayı "İsrail Siyon Ödülü" verilmişti. Starbucks, 2009'dan beri BDS'nin de boykot listesinde bulunuyor.