21 Mayıs 2024 Salı

Seyid Rıza ve arkadaşları Langenthal'de anıldı

Dersim Soykırımı'nda katledilen Seyid Rıza ve arkadaşları için İsviçre'nin Bern kentine bağlı Langenthal kasabasında anma düzenlendi.

Demokratik Alevi Federasyonu (FEDA) tarafından İsviçre'nin Bern kentine bağlı Langthal Cemavinde gerçekleştirilen anma Seyid Rıza ve arkadaşları şahsında hak ve hakikat yolunda yaşamını yitirenler şahsında çerağlar uyanlırılıp gülbenlerin okunmasıyla başladı.

FEDA adına Ali Matur, söz aldı. Dersim direnişinin önderlerinden Seyid Rıza, oğlu ve 5 Dersim aşiret lideri bundan 84 yıl önce Elazığ Buğday Meydanı'nda idam edildiğini hatırlatan Matur, "Katliamcı devlet geleneği bununla da yetinmeyerek on binlerce mazlum insanı kurşunlayarak, bombalayarak, uçurumlardan atarak, yakarak ve zehirleyerek katletmiştir" dedi.

Kürt, Alevi, Kızılbaş kimliği ve inancının hedef alınarak gerçekleştirilen soykırım yaralarının bugün bile tazeliğini koruduğunu söyleyen Matur Dersim direnişinin Önderi Seyid Rıza ve arkadaşlarının mezar yerlerinin açıklanmasını istedi.

'84 YIL ÖNCEKİ KATLİAM AKP-MHP ELİYLE KÜRT HALKINA YÖNELDİ'
FEDA Avrupa adına ise Demir Çelik tarafından yapılan konuşmada bundan 84 yıl önce gerçekleştirilen katliamın AKP/MHP faşizmi eliyle bir devlet geleneği haline getirilerek bugün mazlum Kürt halkına yöneldiğini belirtildi.

Çelik bugün Kürdistan'a yönelik işgal ve katliam saldırılarının bundan 84 yıl önce  Dersim halkına yaşatılan soykırımdan bağımsız olmadığını belirterek şöyle devam etti: "İnsanlık suçlarında sınır tanımayan işgalci ve soykırımcı Türk devlet faşizmi dün Dersim'de yaşattığı acıyı bu kez Kürt halkına yaşatmak istemektedir. Kürt halkına ve Kürdistan'a yönelik zehirli gazlarla saldırılar, bölgenin kadim halklarını zorla göçertme politikası, katledemekleri ve göçertemedikleri içinse yine  asimilasyon politikalarını devreye sokmuştur."

Çelik, "Bizler hem kimlik, hem inanç hemde ana dilinden uzaklaştırmaya varan asimilasyon ve inkar politikalarına karşı Kürt kimliğimize, Alevi - Kızılbaş inancımıza ve anadilimize sıkı sıkıya sarılarak mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Alevi deyişleri ile devam eden anma lokmaların pay edilmesiyle sonlandırıldı.