18 Mayıs 2024 Cumartesi

Sevda Çağdaş ve Zîlan Destan Qamişlo'da anıldı

Minbic'i özgürleştirme hamlesinde ölümsüzleşen Sevda Çağdaş ve Rojava devriminin genç öncüsü Zîlan Destan için Qamişlo'da anma düzenlendi. Rojavalı komünistler, "Şehitlerimizin bayraklarını yükselteceğiz. Söz veriyoruz hayallerini gerçekleştireceğiz" dedi.

Devrimci Komünist Hareket (TKŞ) ve Şehit Aileleri Kurumu, 25 Haziran 2016 tarihinde Minbic hamlesinde ölümsüzleşen komünist kadın savaşçı Sevda Çağdaş (Raperin Dicle) için anma düzenledi.

Qamişlo Delil Saruxan Şehitliği'nde düzenlenen anmaya Şehit Aileleri Kurumu, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyelerinin yanı sıra 13 Haziran günü ölümsüzleşen Zîlan Destan'ın (Elende El Muhammed) ailesi de katıldı.

Şehitlik girişinde toplanan TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri, "Raperin Dicle ölümsüzdür", "Zîlan Destan ölümsüzdür" sloganları atarak yürüyüş gerçekleştirdi. Tören alanında saygı duruşunda bulunan kitle önce anma gerçekleştirdi, ardından şehitlerin mezarlarını ziyaret etti.

'HAYALLERİNİ GERÇEKLEŞTİRECEĞİZ'
Şehit Aileleri Kurumu adına konuşan Mihyedin Hesen, Sevda Çağdaş'ın ve Zîlan Destan'ın ailelerine başsağlığı diledi. Zîlan Destan'ı yakından tanıdığını belirten Hesen, "Zîlan yoldaş bu ülke için canını verdi" dedi. Destan'ın ailesine seslenen Hesen, "Evet o sizin kızınızdı, ama şimdi milyonların kızı oldu. O gerçekten Qamişlo'nun evladıydı. Ailesi için değil, bu ülke için canını verdi. Bütün halklar bugün birlikte yaşıyor bu topraklarda. Araplar, Kürtler, Süryaniler hep birlikte. Zîlan, bugün bütün ailelerin kızı oldu" dedi.

Bugünün Sevda Çağdaş'ın şehadet yıldönümü olduğunu hatırlatan Hesen şöyle devam etti: "Şehit Raperin, binlerce kilometre uzaktan geldi, Rojava topraklarında canını verdi. Bu şehitlerimizle ilgili konuşmak yetmez. Söz veriyoruz onlara sahip çıkacağız. Hayallerini gerçekleştireceğiz. Şehitlerimizin kazanımlarını koruyacak, bayraklarını yükselteceğiz. Kim yurtseverse, kim şehitlerin emekleriyle yaşıyorsa, onların yükü ağırdır. Yollarını yürümeliyiz. Varlığımızla, şerefimizle, canımızı vererek korumalıyız."

Bugünün aynı zamanda 25 Haziran 2015'te Kobanê'de yaşanan katliamın da yıldönümü olduğunu hatırlatan Hesen, "300'ün üzerinde sivil şehit düştü. Onları da anıyoruz. Katliamı lanetliyor, şehitlerin önünde boynumuzu eğiyoruz. Suruçta gençler, Kobaneli çocukları mutlu etmek için gelmek istedi. Dünyanın gözü önünde katliam yaşandı. 33 yoldaşımız orada şehit düştü. Onları da anıyor, ailelerine baş sağlığı diliyoruz" şeklinde konuştu.

Hesen konuşmasının sonunda şunları belirtti: "Şehit Aileleri Meclisi olarak herkesin huzurunda, şehit Zîlan'ın babası ve annesinin huzurunda, sözümüzü yeniliyoruz. Şehitlerimizin yolunda yürüyeceğiz. Bayraklarını hep yükselteceğiz. Canımızda gitse de bu yolda pişman değiliz."

'BAYRAKLARINI HEP YÜKSEKTE TUTACAĞIZ'
TKŞ adına söz alan Abdulhalim Osman, Sevda Çağdaş ve Zîlan Destan'ın Rojava halkları için canlarını verdiğini dile getirdi. Osman, "Şehit Raperin'in adı Sevda Çağdaştı, aslen Türk ve Aleviydi. Devrime katıldı. Amed'de MLKP saflarına katıldı. Kobanê direnişi sürecinde Kuzey Kürdistan'da yapılan eylemler esnasında Türk devlet güçlerinin saldırılarında vuruldu. Yaraları iyileşince devrime katıldı. 2016 yılında Minbic hamlesinde şehit düştü" diye konuştu.

Anmada CKŞ adına konuşan Lara Yasin, Rojava devriminin genç komünist öncüsü Zîlan Destan'ı ve Sevda Çağdaş'ı andı. Yasin şunları söyledi: "Bizler onların gücünü, kararlılığını alıyoruz. Eşit, özgür, adil, bir gelecek istiyorlardı. Biz Devrimci Komünist Gençler olarak onlardan çok şey öğrendik. Bayraklarını hep yüksekte tutacağız."

Konuşmaların ardından kitle sloganlarla Sevda Çağdaş'ın mezarı başına yürüdü. Mezara mumlar yakılırken, "Sevda Çağdaş ölümsüzdür" ve "Şehit namirin" sloganları atıldı. Mezar başında ant içen gençler, şehitlerin mücadelesini sürdüreceklerinin sözünü verdi.

Anma etkinliği Serêkaniyê işgali döneminde ölümsüzleşen Kerem Pehlivan'ın (Demhat Günebakan) mezarının ziyaret edilmesiyle son buldu.