17 Mayıs 2024 Cuma

Şengal'e yönelik saldırılar protesto edildi

Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Almanya, İsviçre, Fransa, Kıbrıs ve İngiltere'de protesto edildi.

Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırılarında 8 kişi yaşamını yitirdi. Saldırılar Avrupa'nın birçok kentinde yapılan eylemlerle protesto edildi.

KÖLN
Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Almanya'nın Köln kentinde düzenlenen bir eylem ile protesto edildi.

Köln HBF önünde düzenlenen eylemde konuşma yapan KON-MED Eşbaşkanı Zübeyde Zümrüt, "IŞİD Şengal'de Êzidîleri soykırıma uğrattı. Kürdistan halkı bu soykırıma karşı çıktı, mücadele etti ve IŞİD'i yendi. Şimdi AKP-MHP faşizmi soykırımı tamamlamak istiyor. Bu saldırının anlamı budur. Yine Şengal'i dağıtmak, boşaltmak istiyorlar. Ancak şu bilinmelidir: Kürtler 100 yıl önceki Kürtler değildir. Her alanda Kürtler direnecek ve Şengal'in düşmesine izin vermeyeceklerdir" dedi.

YBŞ bayraklarının da taşındığı eylemde "ABD'nin izni olmadan Türk uçakları Güney Kürdistan'da uçamaz. Faşist Türk pilotları sivil bir kurum olan hastaneyi vuruyor… Ne ABD, ne Almanya gibi güçler bu saldırıyı kınamadılar. Bu onların ortaklığını gösteriyor" diyerek saldırılara tepki gösterdi.

ESSEN
Almanya'nın Essen kentinde de Şengal'e yönelik saldırılar protesto edildi. Şehit Berivan Kadın Meclisi'nin çağrısı ile düzenlenen eylem ile AKP-MHP çetelerinin katliamına göz yuman Avrupa devletlerine tepki gösterildi.

Eylemde bir konuşma yapan DKTM Essen'den Yılmaz Gültekin, Türk devletinin kontrolsüz bir IŞİD'in devlet hali olacağını belirtti.

Eylem, "Biji berxwedana Şengale" sloganları ile sona erdi.

KIEL
Almanya'nın Kiel kentinde de Türk devletinin soykırım saldırıları protesto edildi. HBF önünde düzenlenen eylemi Kürt Halk Meclisi organize etti.

Alman sol örgütlerin de katıldığı eylemde saldırılara karşı Avrupa'nın sessizliği protesto edildi.

Eylemde "Terorist Turkei", "Terorist Erdoğan", "Bijî berxwedana Şengalê", "Katil Erdoğan" sloganları atıldı.

HANNOVER
Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları Almanya'nın Hannover kentinde de protesto edildi.

NAV-DEM Hannover'in organize ettiği eylem miting ile başladı. Halk daha sonra ise sık sık "Biji berxwedana Şengalê" sloganları attı.

Yürüyüşte Afgan halkına da olası Taliban katliamlarına karşı destek verilirken, Türk devletinin ve Talibanların yaptığı katliamlara sessizlik protesto edildi. Eylem, "Hoch die internationale Solidarität" sloganları ile sona erdi.

DARMSTADT
Almanya'nın Darmstadt kentinde de Şengal'e saldırılar protesto edildi.

Saygı duruşu ile başlayan eylemde yapılan konuşmalarda Şengal'e işgalci Türk devletinin iki gündür saldırdığı hatırlatıldı ve bu insanlık dışı saldırıları durdurmak için mücadelenin yükseltilmesi gerektiği belirtildi.

Eylem, "Şengal yalnız değildir", "Şehid namirin, "Biji YBŞ", "Biji Şengal", "Bimre îxanet" sloganları atıldı.

BASEL
İsviçre'nin Basel kentinde Ronahî Kadın Meclisi ile Kürt Toplum Merkezi'nin çağrısıyla Claraplatz'da miting düzenledi.

Birleşik Mücadele Güçleri'nin de destek verdiği eylem Şengal'e yönelik soykırım saldırılarında yaşamını yitirenler anısına saygı duruşuyla başladı.

Ronahî Kadın Meclisi Eşbaşkanı Zeynep Kayra yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Uluslararası hukuka tamamen aykırı bir şekilde Şengal'de dün bir hastanenin hedef alınarak bombalanması ve günlerdir sivil alanlara saldırıların sürmesine karşı başta İsviçre devleti olmak üzere uluslararası devletler derhal Türk devletine müdahale etmelidir. 

"Şengal halkı bu saldırılara yabancı değildir. Bu saldırılar 2014 yılında IŞİD barbarlığı tarafından gerçekleştirilen soykırım saldırının devamıdır. Dün imha ve soykırım saldırılarına karşı Kürt halkı nasıl mücadele verdiyse bugün de devam eden bu saldırılara karşı topyekûn bir direniş gösterecektir. Şengal halkı yalnız değildir."

Almanca bildirilerin okunduğu eylem Türk devletinin soykırım saldırılarına karşı atılan sloganlarla sonlandırıldı.

LUZERN
Şengal'e yönelik düzenlenen soykırım saldırıları İsviçre'nin Luzern kentinde de protesto edildi. Merkez tren istasyonu önünde bir araya gelen çok sayıda kişi Türk devletinin imha ve soykırım saldırılarına karşı sloganlar attı.

Kürt Toplum Merkezi adına eylemde yapılan konuşmada 16 Ağustos 2021'de son derece gelişmiş hava araçlarını kullanarak Êzidîlere yeniden saldırdığı hatırlatıldı.

PARİS
Fransa'nın başkenti Paris'te de Şengal'e yönelik Türk devletinin düzenlediği işgal saldırıları protesto edildi.

CDK-F ve TJK-F'nin organize ettiği eylemde, Fransız Parlamentosu önünde düzenlenen eylemde Fransızca "Türkiye Şengal'deki Êzîdî Kürtleri katlediyor" yazılı pankart açıldı. 

Polis, parlamento önünde toplanmak isteyen halkı engellemeye çalıştı. Ancak polisin engelleme çabalarına rağmen, halk, parlamento önünde bir araya gelerek eylem yaptı.

CDK-F adına yapılan açıklamada "Faşist Türk devleti Şengal'de Êzîdî Kürtleri katlediyor ve dünya bu katliamı izliyor. Faşist sömürgeci barbar Türk devleti çoluk çocuk sivil ve hastane demeden her tarafı bombalıyor ve halkımızı dünyanın gözü önünde katlediyor" denildi.

Eylemde, Şengal halkının kazanımlarına sahip çıkarak alanlarda olunacağı mesajı da verildi.

Eylem "Bijî Berxwadana Şengalê", "Katil-Terörist Erdoğan" ve "Şehid namırın" sloganları da atıldı.

MARIGNANE
Fransa'nın Marignane kentinde de bir eylem ile Türk devletinin işgal saldırıları protesto edildi.

Kent merkezinde bir araya gelen gençler, bir yürüyüş düzenledi. Eylem sloganlarla sona erdi.

LIMASOL
Kıbrıs'ın Limasol kentinde de işgalci Türk devletinin Şengal'e yönelik düzenlediği soykırım saldırıları protesto edildi.

Molozpark'taki eylemde yapılan açıklamada, "İşgalci TC'nin sivil halka yönelik yapmış oldukları saldırıların soykırımcı emellerini bir kez daha ortaya koyuyor. Avrupa ve uluslararası güçlerin işgalci TC'ye karşı sessiz kalmaları, yapılan saldırı ve soykırımcı tutuma ortak olmakla birlikte TC'yi cesaretlendiriyor" denildi.

Eylem "Faşist Türkiye", "Diktatör Erdoğan", "Biji berxwedana Şengalê" sloganlarıyla sona erdi.

LONDRA
İngiltere'nin başkenti Loındra'da Şengal'e yönelik saldırılar protesto edildi. Londra Kürt Halk Meclisleri ve Britanya Kadın İnsiyatifi öncülüğünde İngiliz Parlamentosu önünde toplanan halk, İngiltere'nin soykırımcı saldırılara sessizliğini protesto etti. Şengal'e yönelik işgalci Türk devletinin saldırısı ve YBŞ Komutanı Seid Hesen ile yeğeni YBŞ savaşçısı İsa Xwededa'yı katletmesini protesto eden Kürdistanlılar, İngiltere'yi katliam ve saldırılara karşı ses çıkarmaya çağırdı.

Eylemde yapılan konuşmada, işgalci Türk devletinin Şengal'e yöneldiği bugünlerde bombardımana uğrayan sivil halka yönelik savaş suçu işlenildiğine dikkat çekildi.

Eylemde "Bijî berxwedana Şengalê" ve "Yaşasın Şengal", "Katil Erdoğan”, "İngiltere sessizliğini boz” sloganları atıldı.