18 Nisan 2024 Perşembe

Şengal katliamı Avrupa'da protesto edildi

Şengal katliamının 6. yıldönümünde Avrupa'nın birçok kentinde anma ve protesto etkinlikleri gerçekleştirildi.

Şengal'de 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD'in Êzidîlere yönelik gerçekleştirdiği katliamın 6. yıldönümünde Avrupa'da da çok sayıda kentte protesto edildi.

İSVİÇRE
İsveç'in başkenti Stockholm'deki Sergelstorg Meydanı ve metro merkez istasyonu çıkışında Êzidî Soykırımı protesto edildi. Eylemlerde İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Amara Kadın Meclisi'nin Şengal katliamı dolayısıyla İsveç medyasına gönderdikleri basın metni okundu.

IŞİD saldırılarında binlerce kadının kaçırıldığına dikkat çekilen açıklamada, yaklaşık 50 bin Êzidî'nin ise YPG/YPJ'nin müdahalesi ile kurtarıldıkları hatırlatıldı. IŞİD çetelerinin saldırısının bir kadın soykırımı olduğunun vurgulandığı açıklamada, Êzidîlerle dayanışmayı büyütme çağrısı yapıldı.

Eylemlerde "Kadına yönelik şiddet politiktir", "Kürt halkıyla dayanışma" sloganları atıldı.

İNGİLTERE
İngiltere'nin başkenti Londra'da da Kürtler, Êzidî soykırımını protesto etti. Britanya Halk Meclisi, Londra Kürt Halk Meclisi ve Kürt Kadın İnisiyatifi'nin çağrısıyla Trafalgar Meydanı'nda toplanan kitle, IŞİD çeteleri ve Türkiye'nin çetelere desteğini protesto etti. Eylemde Londra Kürt Halk Meclisi adına konuşan Mehmet Kardu, "Êzidî halkının IŞİD barbarlığına karşı direnişine PKK yetişmiştir. Êzidî halkının çığlığına PKK'liler koştu. KDP'nin bu süreçte Êzidî halkını IŞİD çetelerine bırakmasını da unutmayacağız" dedi.

FRANSA
Fransa'nın Toulouse kentinde de Kürtler ve dostları Şengal'deki soykırımın altıncı yıldönümünde bir araya geldi. Eylemde siren sesi eşliğinde saygı duruşu ve oturma eylemi yapıldı.

HOLLANDA
Hollanda'nın Den Haag kentinde yapılan anma etkinliğinde ise demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına saygı duruşunda bulunuldu. IŞİD saldırılarının protesto edildiği eylemde "Jin, jiyan, azadî" sloganları yükseldi.