18 Mayıs 2024 Cumartesi

Şengal halkı: Tasfiye saldırısına direneceğiz

Şengal'de yaşayan Êzidîlerin kurduğu Özerk Yönetim ve kurumları, Irak merkezi hükümetinin tasfiye dayatmalarına karşı bir kez daha açıklama yaptı. Halk, Kazimi hükümetinin asayiş güçlerinin tasfiyesi için 1 Nisan'a kadar süre tanımasına karşı sonuna kadar direneceklerini kaydetti.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi ve bağlı kurumları, Irak hükümeti ile KDP arasında yapılan anlaşmayla bölgedeki halk örgütlülüğünün tasfiye edilmek istenmesine karşı tutumunu açıkladı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi önünde yapılan açıklamada, teslimiyet dayatmalarına karşı direniş kararı alındığı duyuruldu. Özerk Yönetim Eşbaşkanı Rîham Hiço yaptığı açıklamada, Şengal halkının çözüm girişimlerine rağmen Irak hükümeti ile KDP'nin dayatmalarını sürdürdüğünü ve çözümsüzlükte ısrar ettiği vurguladı.

Êzidî halkının binlerce yıldır Şengal topraklarında yaşadığını vurgulayan Hiço, "Êzidîler dostane ve kardeşlik kültürü ile yaklaştı, ancak ne yazık ki bu barışçıl tavra rağmen halkımız birçok kez fermanlara maruz kaldı" dedi.

'DAİŞ SALDIRDIĞINDA KDP VE IRAK GÜÇLERİ KAÇTI'
Êzidîlerin hedef alındığı katliamları hatırlatan Hiço, 2014 yılında yaşanan DAİŞ katliamı esnasında yine katliama maruz kalındığını söyledi. Hiço şunları söyledi: "DAİŞ Şengal'e saldırdığında hem KDP hem de Irak güçleri kaçtı. Kaçmadan önce de halkın kendilerini savunması için hiçbir silah bırakmadılar. Ferman geldiğinde yüzbinlerce Êzidî göçertildi, binlerce kadın, yaşlı, çocuk kaçırıldı. Bazıları katledildi, bazılarının akıbeti halen bilinmiyor. Bu nedenle fermanın yaşanmasından bu iki güç sorumludur. Yardıma koşanlar PKK gerillaları ve YPG savaşçıları oldu. Bu güçlerin gelişiyle biz Êzidîler fermandan kurtulabildik. Biz bu direnişte Özerk Yönetim olarak 390 şehit verdik. 1060 savaşçımız da yaralandı ve gazi oldu."

DAİŞ katliamı sonrasında halkın önemli dersler çıkardığını ve kendi özsavunma örgütlerini kurduğunu belirten Hiço, "Êzidîlerin özsavunma güçleri olmasa, Irak güçleri Şengal'i koruyamaz. Biz artık güvenlik açısından bu güçlere güvenemeyiz. Biz Êzidîler olarak Irak'ta özerk ve özgür yaşamak istiyoruz. Irak Anayasası özerk yönetim ve özsavunmaya imkan tanıyor. Uzun süredir Şengal'in statüsü için diyalog yoluyla çözüm arıyoruz. Ancak Kazımi hükümeti bizi dinlemek yerine Türk devleti ve KDP ile planlar yaptı ve 9 Ekim'de Êzidîlere yönelik komploya imza atıldı. Bu komplonun amacı Êzidîleri tasfiye etmektir" şeklinde konuştu.

'HİÇBİR GÜÇ BİZİ FERMAN ÖNCESİNE GERİ DÖNDÜREMEZ'
Bağdat ile Hewler arasında yapılan anlaşmayı reddettiklerini yineleyen Hiço, Irak merkezi hükümeti ile yapılan görüşmenin ardından Ezidxan Asayiş güçlerinin dağıtılması için 1 Nisan 2021 tarihine kadar süre dayatıldığını kaydetti.

Hiço, tehdit ve dayatmaları kabul etmediklerini vurgulayarak şunları söyledi: "Yönetimimiz Irak'ın bu taleplerini yerinde bulmuyor ve kabul etmiyor. Halkımız Asayiş ve YBŞ güçlerine güveniyor. Kazımi hükümeti bizi askeri zor kullanmakla tehdit ediyor. Bazı bölgesel yöneticiler kan dökülmesinden bahsediyor. Biz hiç kimsenin tehditlerinden korkmuyoruz. Hiçbir güç bizi ferman öncesine geri döndüremez. Eğer müzakere dışında bir yönteme başvurulursa, kuşkusuz kendimizi ve halkımızı koruyacağız. Biz ne Asayiş'i tasfiye edeceğiz ne de farklı güçlerin kutsal mekanlarımıza girmesine izin vereceğiz. Bu bizim inancımıza göre kabul edilemez. Irak'ın tüm siyasi tarafları ile Kürdistan güçlerini, Şengal'in savunması konusunda tutum almaya ve duyarlı olmaya çağırıyoruz. BM ve tüm uluslararası kurumlar rollerini oymamalı, savaş ve istikrarsızlığın önüne geçmeli."