18 Mayıs 2024 Cumartesi

Şengal halkı işgal saldırılarına karşı yürüyüş düzenledi

Türk devletinin işgal saldırılarına karşı organize edilen yürüyüşte Êzidîlerin özerk yönetimine ve Şengal'e sahip çıkma kararlılığı vurgulandı.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi (MXDŞ), Türk devletinin gerçekleştirdiği işgal saldırılarını, Şengal'de yapılan katliamlara ve Şengal'e dönük kirli planlara karşı yüzlerce Êzidî yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte yapılan konuşmalarda işgale karşı direniş ve özerk Şengal'in iradesine sahip çıkma mesajları öne çıktı.

Şengal'deki Medreseya Sor önünde başlayan yürüyüşe Êzidî rusipîleri, kanaat önderleri ve kurum temsilcilerinin katıldığı yürüyüşe kadınlar yoğun ilgi gösterdi.

Êzidîlerin haklarını talep eden ve şehitlere sahip çıkma mesajlarını içeren pankartların, şehitlerin posterlerinin taşındığı ve sık sık "İhanete ölüm", "Yaşasın Şengal direnişi" sloganlarının atıldığı yürüyüş, DSG Komutanı Seid Hesen ile DSG savaşçısı İsa Xwedêda'nın şehit düştüğü saldırının yapıldığı eski çarşıda son buldu.

Katliamın yapıldığı yerde MXDŞ'nin açıklaması okundu. Açıklamada, YBŞ Komutanı Seid Hesen'in 2014 Fermanı'ndan beri hem IŞİD'e karşı mücadelede hem de Êzidî halkının haklarının elde edilmesi mücadelesinde öncü rol oynadığı belirtildi. Irak Başbakanı Kazımi'nin bölgede olduğu esnada Türk devletinin bu saldırı ile yetinmeyerek bir gün sonra 17 Ağustos günü Sikênîyê hastanesini bombaladığı ve aralarında doktor ve sağlık çalışanlarının da bulunduğu 8 kişiyi şehit ederek 4 kişiyi de yaraladığı hatırlatıldı.

"Bu saldırılar Irak'ın egemenlik haklarının ayaklar altına alınmasıdır. Bu saldırılar uluslararası hukukun çiğnenmesidir" denilen Özerk Meclis açıklamasında IŞİD'in Şengal'de uyguladığı vahşette Türk devletinin ve Erdoğan'ın rolüne dikkat çekildi.

Bu saldırıların amacının Êzidî toplumunun kimliğini yok etmek olduğu da belirtilen açıklamada, "Biz Şengal'e karşı geliştirilen bu kirli planlara ve komplolara karşı duracağız. Toplumun bütün bileşenleri olarak, Êzidîler, Araplar, Şiiler olarak direneceğiz. Hep birlikte Şengal'in özerkliğine ve iradesine sahip çıkacağız" denildi.

'IRAK HÜKÜMETİNİN ÊZİDÎ TOPLUMUNA İZAH YAPMASI GEREKİR'
"Irak topraklarının korunması Irak hükümetinin sorumluluğundadır" diyen Özerk Meclis "Irak hükümeti neden sessiz ?" diye sordu. Irak'ın görev ve sorumluluklarına sahip çıkması gerektiğinin kaydedildiği açıklamada Irak hükümetinin bu saldırılardan kaynaklı Êzidî toplumuna bir izahta bulunması gerektiği belirtildi.

Irak'ta yaşayan bütün etnik, dini ve toplumsal kesimler ile vicdan sahibi herkese AKP-MHP hükümetinin yeni Osmanlıcı politikalarına karşı tavır alma çağrısı yapan açıklamada uluslararası kamuoyu, BM ve insan hakları kurumlarından yaşanan katliamlara ve saldırılara müdahale etmesi istendi.

Açıklama, "Ezilen ve zulme maruz kalan bütün halklara ve kesimlere diyoruz ki; şehitlerimizin amaçlarına ve anılarına sahip çıkacağız. Onlar toprakları için canlarını feda etti. Bizler de onların amaçlarını gerçekleştirme sözümüzü yineliyoruz" denildi.

Eylem, "Şehitler ölümsüzdür" sloganlarıyla sona erdi.