5 Mayıs 2024 Pazar

Şengal halkı: Biz Êzîdxan Asayişi için buradayız

Şengalliler Bağdat-Hewler-Ankara Anlaşmasına karşı yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş sonunda yapılan konuşmada, "Eğer 2014 yılında Êzîdxan Asayişi var olmuş olsaydı, o ferman gerçekleşmeyecekti" denildi.

Musul valisinin 9 Mart'ta 'anlaşma artık hayata geçirilecek' açıklamasının ardından Şengal halkı sokaklara döküldü. Sabah saatlerinden itibaren birçok yerden Şengal'e gelmek isteyen halk engellendi.

Halk, sabahın erken saatlerinden itibaren Şengal kent merkezine akın etti. Kent merkezinden Bağdat-Hewler-Ankara anlaşmasını protesto etmek için yürüyüşe geçen kitle sık sık "Yaşasın Şengal direnişimiz", "Yaşasın annelerin direnişi" sloganları attı.

Irak askerlerinin bulunduğu noktaya gelen kitle burada açıklama yaptı. Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Heso Birahim yaptığı açıklamada Şengal'in bir kez daha siyasi hesaplara kurban edilmeyeceğini belirtti. Heso Birahim şunları vurguladı: "Artık biz güç sahibiyiz, kurumlarımız, meclisimiz ve savunmamız var. Burada Şengal halklarının hepsinin temsilcileri ve kurumları var. Sadece bir partinin tarafları değiller. Biz şimdi Êzîdxan Asayişi için buradayız. Eğer 2014 yılında Êzîdxan Asayişi var olmuş olsaydı, o ferman gerçekleşmeyecek, annelerimiz ve kız kardeşlerimiz kurban edilmeyecekti."

Yürüyüş sonrası, Şengal Meclisi ile TAJÊ, PADÊ VE Kanaat önderlerinden oluşan bir heyet Iraklı yetkililerle bir araya geldi. Yapılan görüşmenin ardından görüşme heyeti Ezidxan Asayişi önünde bekleyişe geçen halka açıklama yaptı. Açıklamada, Iraklı yetkililerin talepleri üst kurumlara ileteceklerini belirttikleri aktarıldı.