19 Mayıs 2024 Pazar

Şengal halkı açlık grevindeki tutsaklara destek verdi

Şengal'de Êzidi Kadınları Özgürlük Hareketi ve Êzidî Genç Kadınlar Birliği'nin çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını istedi.

Şengal'in Sînûne ilçesinde Êzidi Kadınları Özgürlük Hareketi (TAJÊ) ve Êzidî Genç Kadınlar Birliği'nin (YJCÊ) çağrısıyla bir araya gelen yüzlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılmasını istedi.

Kitle, Türkiye ve Kuzey Kürdistan hapishanelerinde devam eden açlık grevlerine destek veren sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi.

Eylemde yapılan açıklamada, "Faşist Türk devleti. bizi halk olarak Önder Abdullah Öcalan'dan uzaklaştırmak istiyor. İmralı hapishanesindeki tecrit koşulları her geçen gün artarak kötüleştiriliyor. İmralı Hapishanesine ne aile nede avukatların gidişine izin verilmiyor" denildi.

Êzidîlerin statü ve özgür bir kimliğe sahip olmalarının özgürlük mücadelesiyle geliştiğini dikkat çekilen açıklamada, Bağdat ve Hewler yönetimlerinin yaptığı anlaşmaya da tepki gösterildi. Açıklamada "Şengal'de kendi kendini yöneten demokratik sistemin gelişmesini engellemeye çalışsalar da bu mücadeleyi engelleyemezler. Artık Êzidî halkı kendi ayakları üzerinde durabiliyor. Êzidî kadınları kölelik zincirini kırarak bugün bütün dünya kadınlarına örnek olmuşlardır" denildi.

HALK NÖBETİ EYLEMİ 35. GÜNÜNDE
Bağdat ve Hewler hükümetlerinin yaptıkları anlaşmaya karşı Şengal halkının başlattığı nöbet eylemi bugün de devam etti. Şengal Asayiş Merkezi önünde devam eden eyleme, ilçe ve köylerden gelen gruplar ziyaretlerde bulundu.

Eylemde açıklama yapan Besma Şengal, "Êzidî toplumunun kazanımlarını korumak için Êzidxan Asayişi'ni sahiplenme eylemi oldukça önemli. Irak hükümeti irademizi tanıyana kadar eylemlerimizi sürdürmekte kararlıyız" diye konuştu. Şengal, Bağdat ve Hewler yönetimleri arasında yapılan anlaşmayı kabul etmeyeceklerini ifade etti.