24 Nisan 2024 Çarşamba

Şahintepe halkı: Mahalle bizimdir

Şahintepe'yi kendilerinin inşa ettiğini ancak bugün ranta tapanların hedefi haline geldiğini kaydeden mahalleli, rantsal dönüşüme karşı mücadele edeceklerinin altını çizdi.

Şahintepe Halk Dayanışması Şahintepe Mahallesinde "kentsel dönüşüm" adı altında gerçekleşen rant saldırısına karış TOKİ İstanbul Hizmet Binasına itiraz dilekçelerini verdi.

Öncesinde kısa bir açıklama yapan mahalleli, Şahintepe'nin bir emekçi mahallesi olduğunun altını çizdi. Basın metnini okuyan Özgür Cihan Uçar, mahalleyi kendilerinin inşa ettiğini söyledi, "Bizler, bu mahalleye geldiğimizde, yolları yoktu, alt yapısı yoktu; suyu yoktu, elektriği yoktu, doğalgazı yoktu. Yıllarca tankerden, traktörden, oradan buradan evlerimize su taşıdık. Canımıza tak etti, su altyapısını kendi imkanlarımızla döşedik. İşimize gidebilmemiz için ne bir otobüs ne de bir minibüs verildi bu mahalleye. Çünkü yollarından ne otobüs ne de minibüs çıkabiliyordu! Ve bizler bu mahallenin yollarını yaptık. Özetle, yaşamak için bir eve ihtiyacımız vardı ev yaptık; işe gitmek için yola ihtiyacımız vardı yol yaptık; suya ihtiyacımız vardı evimize su çektik. Bu mahalleyi biz inşa ettik" dedi.

Bunlar yaşanırken görmezden gelindiklerini şu an ise rantçıların, ranta tapanların hedef olduklarını söyleyen Uçar, mahallenin önce Sonevler tarafında yol yapılacağı iddiasıyla kamulaştırılmak istendiğini, ardından mahallenin ağırlık olarak Aşık Veysel tarafında kalan evleri, İstanbul Kanal Projesi güzergahında kaldığı gerekçesiyle Arnavutköy Hacımaşlı'ya sürgün edilmek istendiğini son olarak ise soyunan Başakşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu'nun, Başakkent AŞ. ile evlerinden etmek istediğini kaydetti.  

Uçar, şöyle devam etti: "Öyle ki, bir tüzel kişilik şirket olan Başakkent AŞ, Mevlüt Uysal döneminden Yasin Kartoğlu dönemine kadar mahallemizde arsalar topladı. Bugün biliyoruz ki 1540, 1542, 1543, 1554, 1564, 1606, 1617 numaralı adalarda, yani kentsel dönüşüm ilan edilen adalardaki en büyük ortak Başakkent AŞ'dir. Çünkü 2020 Aralık ayı imar uygulaması ile yıllarca topladıkları arsaları bu adalara kaydırdılar. Yani Başakşehir Belediyesi, yönetim kurulunda kendi olduğu şirketle topladığı arsaları şimdi paraya çevirmenin peşindedir. 2020 Aralık ayı imar uygulaması ile birlikte birçok komşumuzun yerleri 2'ye ve 3'e bölündü. Düzenleme Ortaklık Payı denilerek bölünen arsalarımız, kuş uçmaz kervan geçmez yerlere atıldı. Hazine ve Başakşehir belediyesi arsalarımıza ortak edildi. Yıllardır oturduğumuz evleri buralardan satın almamız istendi.

Mahalleyi bir rant sahası olarak gören bu anlayışı ve buna bağlı olarak hazırlanan imar uygulamasını kabul etmiyoruz. Bugün burada, 2020 Aralık ayı imar uygulamasına yani rantsal dönüşümün önünü açan uygulamaya itiraz etmek için toplandık. Yerlerimizde gözü olanlar, ranta taparlar öncelikle yerlerimizden vazgeçmeyeceğimizi, haklı mücadelemizi sürdüreceğimizi bilsinler.  Ve bizler buradan bir kez daha sesleniyoruz: Şahintepe halkındır halkın kalacak. Rantsal dönüşüme hayır."

Açıklamanın ardından Şahintepe mahallesi halkı dilekçeleri TOKİ'ye verdi.