8 Mayıs 2024 Çarşamba

Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 Raporu

Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 raporunu yayımladı. Paris İklim Anlaşması'nın 5. yılına ilişkin 35 kurumdan 120 uzmanın analizleriyle hazırlanan rapor, bugüne kadar tespit edilen en endişe verici tabloyu gözler önüne serdi. 

Paris İklim Anlaşması'nın 5. yılı. Dünya Sağlık Örgütü, Dünya Bankası, University College London, Tsinghua University gibi 35 kurumdan 120 uzmanın 40'ı aşkın göstergeyi analiz ederek hazırladığı rapor, bugüne kadar tespit edilen en endişe verici tabloyu ortaya koydu. 

Lancet Countdown (Lancet Geri Sayım) Sağlık ve İklim Değişikliği 2020 raporunda uzmanlar, hiçbir ülkenin, iklim değişikliğinin sağlığa etkileri konusunda bağışıklığının olmadığına dikkat çekti ve Covid-19 salgınının gelecekte yaşantımıza ve geçim kaynaklarında oluşabilecek ipuçlarını sundu.

'ÇİFTLİK HAYVANLARI YOĞUN ŞEKİLDE EMİSYON SALIYOR'
Rapor, dünyadaki sera gazı emisyonlarının dörtte birinin gıda üretiminden kaynaklandığı belirtiyor. Çiftlik hayvanlarının yoğun şekilde emisyon saldığı belirtilen raporda, aşırı miktarda kırmızı et tüketiminden kaynaklanan ölümler de ele alınıyor. Raporda, ölüm oranının son 30 yılda yüzde 70 arttığı ve günümüzde her yıl yaklaşık 1 milyon olarak gerçekleşen ölü sayısının büyük kısmının, Batı Pasifik ve Avrupa'da meydana geldiğini belirtiyor.

Raporda öne çıkanlar şöyle:

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE 65 YAŞ ÜSTÜ RİSK ALTINDA
2000-2018 arasındaki 18 yılda aşırı sıcaklara bağlı yaşamını kaybeden yaşlı nüfusu yüzde 54 arttı.
2018 yılında tüm dünyada 65 yaş üstü 296 bin kişi aşırı sıcaklar nedeniyle hayatını kaybetti. Türkiye sıcak hava dalgasına bağlı 65 yaş üstü ölümlerin en fazla görüldüğü 2. bölge kategorisinde. 
Rusya, ABD ve Avrupa'nın bazı ülkeleri sıcak hava dalgasına bağlı en fazla yaşlı ölümünün görüldüğü bölgelerden."

HİÇBİR ÜLKENİN SAĞLIK SİSTEMİ İKLİM KRİZİNE HAZIR DEĞİL 
"101 ülkeden sadece 51'inin ulusal sağlık ve iklim değişikliği stratejisi ya da planı bulunuyor. Ancak bu 101 ülkeden sadece 4'ü bu planları hayat geçirmek için yeterli finansal kaynak ayırmış durumda."

COVID-19 SONRASI TOPARLANMA VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ MÜCADELESİ EŞ ZAMANLI PLANLANMALI
"Raporda, iklim değişikliği ve Covid-19 krizleriyle birlikte mücadele edildiği durumda, milyonlarca insanın sağlığının iyileştirilebileceği ve birçok hayatın kurtarılabileceği belirtiliyor.
Beraber ilerleyen iki krize ortak bir yanıtın verilmesi, halk sağlığının iyileştirilmesi, sürdürülebilir bir ekonomi oluşturulması ve çevrenin korunmasına olanak sağlıyor."