17 Mayıs 2024 Cuma

Ruhani'den düşürülen Ukrayna uçağı açıklaması

İran tarafından yanlışlıkla düşürülen Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağına ilişkin açıklama yapan İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, "yargı onlarca uzmandan oluşan özel bir mahkeme kurmalı" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran yakınında İran'ın attığı füzenin isabet etmesi sonucu düşen Ukrayna Hava Yollarına ait yolcu uçağına ilişkin açıklamada bulundu.

Cumhurbaşkanı Ruhani konuşmasından satır başları şöyle:

-Uçak kazasının normal olmadığını düşündüğüm için soruşturmanın daha kısa sürede tamamlanmasını emrettim.

-Gerçeği bulmada İran Silahlı Kuvvetleri iyi bir işbirliği gösterdi. Çok acı verici ve affedilemez bir hata yaşandığından hemen sonra ilgili yetkililere derhal kamuya açıklanmasını istedim.

-Bu dosya normal bir dosya değil, dolayısıyla yargı onlarca uzmandan oluşan özel bir mahkeme kurmalı.

-Silahlı Kuvvetlerimizin hatayı üstlenmesi ilk etapta atılan iyi bir adım, fakat bir sonraki adımlar da atılmalı.

-Bu olayda sadece bir kişi suçlu olarak gösterilmemeli, başkaları da var.

-Bu olayın kamuya dürüstçe açıklanmasını istiyorum. İnsanlar kazanın kasıtsız olarak yapıldığını biliyor, ama hangi durumda böyle bir yanlışlık yapıldı.

NE OLMUŞTU?
Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran Uluslararası İmam Humeyni Havalimanı'ndan havalanan Boeing 737 tipi yolcu uçağı, 8 Ocak Çarşamba sabahı kalkıştan kısa süre sonra düşmüş, uçakta bulunan 176 kişi hayatını kaybetmişti.

İran Genelkurmay Başkanlığı, uçak kazasına ilişkin yayınladığı yazılı açıklamada, uçağın "yanlışlıkla" vurulduğunu bildirmişti.