5 Mayıs 2024 Pazar

Rojava halkları 'Öcalan'a özgürlük' talebiyle sokaklara çıktı

Kuzey ve Doğu Suriye halkları, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik uluslararası komplonun yıl dönümü dolayısıyla sokaklara çıktı.

Kuzey ve Doğu Suriye'de binlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan'ın 15 Şubat 1994 tarihinde uluslararası bir komplo ile tutsak edilmesinin yıldönümünde sokaklara çıktı.

QAMIŞLO
Qamişlo'da 15 Şubat komplosunun yıldönümü dolayısıyla Sivan Meydanında binlerce kişi toplandı. Yürüyüşe Özerk Yönetim ve Kanton yöneticileri ile aralarında PYG, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ'nin de olduğu çok sayıda kurum da katıldı.

Eylemde halk sık sık "Öndersiz yaşam olmaz", "Kahrolsun ihanet", "Yaşasın Garê direnişimiz" ve "Yaşasın gerilla" sloganları attı.

Birleşmiş Milletler Temsilciliği önüne kadar yapılan yürüyüş sonunda açıklama gerçekleştirildi. Kongra Star adına konuşan Remziye Muhammed, işgalci Türk devletinin Garê'ye yönelik saldırılarının 15 Şubat komplosunun devamı olduğunu söyledi. Muhammed, "Gerilla, Garê'de Türk devletine karşı büyük bir direniş sergiledi ve dağlara işgalcileri sokmadı. Bizlerde Önder Abdullah Öcalan'a yönelik komployu direnerek kıracağız. Önderliğimizle özgür olacağız. Ne Türk devleti ne de faşist devletler irademizi kıramayacak" şeklinde konuştu.

Türk devletinin Öcalan ile halk arasında mesafe oluşturmaya çalıştığını dile getiren Muhammed, Kürt halkının mücadele ederek ve örgütlenerek komployu boşa çıkardığını vurguladı.

Tev-Dem adına konuşan Garip Hiso da 15 Şubat komplosunu lanetlemek için yapılan yürüyüşlere binlerce kişinin katıldığına dikkat çekti. Hiso, "Binlerin iradesi Abdullah Öcalan üzerindeki komployu kıracaktır. Birleşmiş Milletler önünde toplandık, harekete geçmelerini istiyoruz. Eğer bir şey yapmazlarsa bileceğiz ki, onların eli de bu komplonun içerisinde" şeklinde konuştu.

DİRBÊSİYÊ
Dirbêsiyê'de yapılan yürüyüşe de binlerce kişi katıldı. Kent merkezinde toplanan Dirbêsiyê halkı sınır mahallesine yürüdü. Eyleme PYD, Kongre Star, Ciwanên Şoreşger, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı. TKŞ üyeleri, "Rojava ve Kuzey Suriye halkları birleşin Öcalan'ı özgürleştirin" ve "Kürt Halk Önderi Öcalan'a özgürlük" yazılı dövizler taşıdı.

Mitinge dönüşen eylem, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ses kaydının dinletilmesi ve saygı duruşu ile başladı. Kongre Star adına yapılan konuşmada, onbinlerin uluslararası komployu lanetlemek için sokaklarda olduğu ifade edildi, komplo boşa çıkartılana kadar Kürt kadınlarının mücadelesinin devam edeceği vurgulandı.

HESEKÊ
Heseke halkı, Sinalko Kavşağı'nda bir araya geldi. Uluslararası komployu lanetleyen sloganlar atan halk, Önderlik Bahçesi önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde "Özgür Önderlik Ortadoğu'da barışın anahtarıdır" yazılı pankart açıldı.

PYD Genel Meclis Üyesi Silêman Erebo, "Komplocular, Ortadoğu'da demokratik ulus projesini de engellemeyi amaçladı" dedi. Mitinge dönüşen eylemde yapılan konuşmalarda, Öcalan'ın 1999 yılında uluslararası bir komplo ile tutsak edildiği vurgulandı. Türk devletinin Garê'ye yönelik işgal saldırısının da lanetlendiği yürüyüşte, Öcalan'ın özgürlüğü için mücadelenin sürdürüleceği ifade edildi.

KOBANÊ
PKK lideri Abdullah Öcalan'ın uluslararası komployla tutsak edilmesinin 22. Yıldönümünde Kobanê'de yapılan yürüyüşe binlerce kişi katıldı. Ş. Sarya Özgür Caddesi üzerinde toplanan kitle, Özgür Kadın Meydanı'na kadar sloganlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Eyleme Özerk Yönetim, PYD, Kongra Star, TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Yürüyüş sonunda Fırat Bölgesi Kadın Hareketi adına konuşan Ayşe Efendi, "22 yıldır İmralı zindanında direnişini aralıksız sürdüren Başkan Apo'ya Kobanê halkı olarak özeleştiri veriyoruz. Ona fiziki özgürlüğünü kazandıramadık" dedi.

Öcalan'ın öğrencilerinin onun fikirlerini sürdürdüğünü dile getiren Efendi, "Dört parça Kürdistan'dan Kürt halkı, Kobanê savaşında nasıl birlik olduysa bugün de çocuklarının ve topraklarının kanı adına yine bir olacaklar. Kimse korkmasın gerilla arkamızdadır, zafer bizimledir" şeklinde konuştu.

TIL TEMIR
Türk devletinin işgal saldırılarına maruz kalan Til Temir'de halk, 15 Şubat komplosunun yıl dönümü dolayısıyla ilçe meclisi önünde bir araya geldi. Kandil Kavşağına yürüyen Til Temir halkı sık sık "Yaşasın Önder Apo" sloganı attı. Hesekê Kantonu Eş başkanı Semer El Abdullah konuşmasında, 15 Şubat'ın tarihe kara gün olarak geçtiğini belirtti, "Önder Abdullah Öcalan, demokratik ulus projesi ve fikirleri nedeniyle komploya uğradı" dedi.

HOL
Kent meydanında bir araya gelen kitle sloganlarla Çarşı'ya yürüdü. PYD Meclisi Eşbaşkanı Xalib Hisên yaptığı konuşmada, "Öcalan'ın halkla olan diyalogunun bitmesi için ona tecrit uyguluyorlar. Demokratik ve özgür düşünceyi durdurmak için de komployu gerçekleştirdiler" dedi.

Kongra Star üyesi Emire Xelef de "Kadınların direnişi sayesinde 15 Şubat komplosu boşa çıkartılacaktır" şeklinde konuştu.

ŞEDADÊ
Şedadê Meclis binası önünde bir araya gelen ilçe halkı El Cebise Meydanına yürüdü. Yürüyüş sonunda konuşan Yasmin Hemdo, PKK lideri Öcalan'ı uluslararası güçlerin tutsak ettiğini belirtti. Konuşmalarda, devrim kazanımlarının korunması için herkesin mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

RAKKA
Yüzlerce Rakkalı 15 Şubat komplosunu protesto etmek için Wetenî Hastanesi önünden El Neîm Kavşağı'na yürüdü. 

Rakka Kadın Yönetimi adına konuşan Rîm Salih şunları söyledi: "Herkes DAİŞ çetelerinin dünyanın güvenliği için ne denli tehdit olduğunu biliyor. Hiç kimse bu çetelere karşı savaşamıyorken Önder Öcalan'ın fikirlerini esas alanlar en ön safta bu zihniyete karşı savaştı. Kuzey ve Doğu Suriye'de ortaya konulan başarılı projeler bu mücadele sayesinde elde edild."

HALEP
Şêx Meqsûd ve Eşrefiye mahallerinde toplanan halk, 15 Şubat komplosunu protesto etmek için yürüyüş yaptı. El Cibanat bölgesine kadar devam eden yürüyüş mitinge dönüşt. PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso yaptığı konuşmada, Öcalan'ın fikrinin sınırları aştığını belirtti. Hiso "22 yıl önce bugünümüzü karartmak, Önder Abdullah Öcalan'ın fikirlerini ve halkın özgürlüğünü yok etmek için bu komployu gerçekleştirdiklerini biliyoruz" dedi.

Halep Din Koalisyonu adına konuşan Şeyh Eli El Hassan da "Halkların kardeşliği, demokratik ulus projesi ile Özerk Yönetim ve DSG'nin kurulması Abdullah Öcalan'ın ürünleridir" dedi.