4 Mayıs 2024 Cumartesi

Rojava halkları KDP'ye karşı yürüdü

KDP'nin Güney Kürdistan'da gerilla güçlerine yönelik saldırıları, Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde yapılan "İhanete karşı onur yürüyüşleri" ile protesto edildi.

KDP'nin Güney Kürdistan'da Türk devleti ile işbirliği yapması ve son olarak 7 gerillayı pusu kurarak katletmesi Kuzey ve Doğu Suriye kentlerinde yapılan yürüyüşlerle protesto edildi.

KOBANÊ
KDP'nin gerillalara yönelik son saldırısı Kobanê'de yürüyüşle protesto edildi. "İhanete karşı onur yürüyüşü" sloganıyla yapılan yürüyüş, Özgür Kadın Meydanı'ndan Şehit Egid Meydanı'na kadar sürdü.

Yürüyüşte sık sık "Kahrolsun ihanet" ve "Yaşasın gerilla direnişi" sloganları atıldı. Yürüyüşe Şehit Aileleri Meclisi, Kongra Star, PYD, TKŞ, JKŞ ve özerk yönetime bağlı kurum üyeleri de katıldı.

Şehit Egid Meydanı'nda konuşma yapan PYD yöneticisi Sara Xelil, KDP'nin saldırılarını kınadı. İşgalci Türk devletinin Güney Kürdistan'ı işgal etmek istediğini belirten Xelil, "KDP ise bu saldırılara karşı sessiz kalıyor. Kürt kardeşlerine ihanet ediyor. Birlik ve beraberliğe karşı durabilmek ve düşmanı yenilgiye uğratmak için İhanete karşı bir olmalıyız" dedi.

Şehit Aileleri Meclisi Üyesi Musa Hesen de Türk devletinin saldırılarını yoğunlaştırdığını belirtti. Hesen, KDP'nin gerillalara yönelik saldırılarının Türk devletine hizmet ettiğini ve Güney Kürdistan işgali için bahane olduğunu söyledi.

TİL TEMİR
Til Temir halkı, Türk devleti ile işbirliği yapan KDP'nin 7 gerillayı katletmesini protesto etti. Şehit Aileleri Meclisi önünde toplanan kitle KDP'yi lanetleyen sloganlarla Filistîn mahallesine kadar yürüdü.

Eylemde konuşan PYD yöneticisi Mihemed Seîd Şêxmûs, Güney Kürdistan'a saldıran işgalci Türk devleti ile KDP'nin ortak olduğunu dile getirdi. Şêxmûs, "Türk devletinin gücü  bizi yok etmeye yetmediği için Kürtler arası iç savaş çıkarmaya çalışıyor" dedi.

Türk devletine destek verenlerin Kürt halkının düşmanı olduğunu söyleyen Şêxmûs, geçtiğimiz günlerde 7 gerillayı katleden KDP'ye hesap verme çağrısında bulundu.

HALEP
Halep'in Şêxmeqsûd ve Eşrefiyê mahallelerinde halk KDP'nin işgalci Türk devletiyle işbirliğini protesto etti. 

Şehitler Meydanı'na kadar yapılan yürüyüş sonunda konuşan Kongra Star Koordinasyonu Üyesi Remziye Mihemed şöyle konuştu: "KDP, işgalci Türk devleti ile birlikte Kürt halkına ve gerillaya karşı yürütülen kirli siyasetini ortaya çıkardı. İşgalci Türk devleti, özgürlük hareketini ve demokratik ulus projesini yok etmek istiyor. Fakat bu siyaset, direniş ve mücadele ısrarımıza etki etmeyecek. Saldırılar HPG'nin iradesini kıramayacak."

Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Roşan Mihemed de Türk devletinin Medya Savunma Alanları'nda kimyasal gaz kullandığına dikkat çekti, "Uluslararası bütün anlaşmaları ihlal ediyor. Bu aynı zamanda insanlık değerlerine aykırıdır" dedi.

QAMIŞLO
Qamişlo Şehit Aileleri Meclisi de kurum önünde yaptığı açıklama ile KDP'yi protesto etti.

Meclis adına yapılan konuşmada, gerillanın Kürtlere zarar verecek bir savaşa girmek istemediğine dikkat çekildi.

Şehit aileleri Güney Kürdistan halkını şu çağrıyı yaptı: "Güney Kürdistan halkına Barzani ailesine karşı başkaldırması çağrısı yapıyoruz. Çünkü bu aile, Güney Kürdistan'ı Türk devletinin askeri üssü haline dönüştürdü. Bu süreçte Kürtlerin mücadelesi bir olmalı. Rojava ile Şengal'de elde edilen kazanımlar korunmal."

HESEKÊ
Hesekê halkı Nasra mahallesindeki Süryan Meydanı'nda bir araya geldi. Yüzlerce kişi Medya Savunma Alanları'na yönelik işgal saldırılarını ve KDP'nin işbirliğini protesto etti.

PYD Genel Meclis üyesi Mistefa Ehmed yaptığı açıklamada, KDP'nin saldırılarının Kürt birliğini engellediğini söyledi. Ehmed, "Türk devleti saldırılarını sürdürüyor. KDP'nin Türk devleti ile işbirliğini kınıyoruz. İhanete karşı direneceğiz" şeklinde konuştu.

Hesekê'ye bağlı Şedadê İlçe Meclisi de KDP'yi protesto etti. Kurum binası önünde yapılan açıklamada konuşan İlçe Meclis Eşbaşkanı Emin El Derwîş, "KDP'nin gerillayı hedef almasını kınıyoruz. Pusu kurulup 7 savaşçı hedef alınarak şehit edildi. KDP iç savaşa zemin hazırlayarak Türk devletinin çıkarlarına hizmet ederken Kürtlerin birliğine darbe vurmaktadır" diye konuştu.