3 Mayıs 2024 Cuma

Refah'a sığınan Filistinliler katliam tehdidi altında

Siyonist İsrail devleti Gazze'nin Mısır sınırında bulunan Refah şehrine yönelik bombalı saldırı başlattı. Saldırıların bir kara harekatına ve Filistin halkına yönelik yeni bir katliam dalgasına dönüşeceği kaygıları artıyor.

Siyonist İsrail devleti dünden beri Gazze'nin güneyinde bulunan Refah kentine saldırıyor. Bugün sabah saatlerinde gerçekleştirilen bombardımanlarda Al-Sayyid ailesinden 5 kişi, Al-Nahhal ailesinden ise 3 kişi katledildi. İsrail'in saldırılarında katledilenlerden üçünün çocuk olduğu öğrenildi.

REFAH'A YÖNELİK KARA OPERASYONU TEHDİDİ
Siyonist İsrail'in Refah kentine yönelik bombardımanı sürerken, kente sığınan milyonlarca Gazze'linin saldırıların bir kara operasyonuyla devam edeceğine ilişkin kaygıları artıyor.

Refah kenti İsrail ordusu tarafından daha önce güvenli bölge ilan edilmiş, Gazze'de yaşayan halkın yarısı savaş sırasında buraya sığınmıştı. Normal koşullarda 300 bin kişinin yaşadığı kentte şu an kilometre başına 22 bin 200'ün üzerinde insan yaşıyor. Binlerce Gazzeli soğuk hava koşullarına rağmen çadırlarda yaşamak zorunda kalıyor.

Ayrıca Gazze'ye Mısır tarafından ulaşan insani yardımların giriş noktası Refah kentinde bulunuyor.

Siyonist İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, iki gün önce Hamas'ın sunduğu üç aşamalı ateşkes planını reddetmiş, Refah kentine yönelik bir kara operasyonu tehdidinde bulunmuştu.

'KAN VE YIKIM BÖLGESİ'
Uluslararası insan hakları örgütleri, Refah'a yönelik saldırının katliamı yeni bir boyuta taşıyacağı uyarısında bulunuyor. BM Genel Sekreteri Antonio Gueterres, İsrail'in Refah'a yönelik kara harekatı hazırlıklarıyla ilgili, "Böyle bir harekat, zaten bir insani kabusu olan durumu katlanarak artıracak ve öngörülmeyen bölgesel sonuçlarını yaratacak" dedi.

Norveç Mülteci Konseyi'nin Ortadoğu direktörü Angelita Caredda, Refah kentine yönelik saldırılara ilişkin, "Düşmanlıkların artması Refah'ı insanların kaçamayacağı bir kan ve yıkım bölgesine dönüştürebilir. İnsanların kaçabileceği hiçbir yer kalmadı" ifadelerini kullandı.

Refah'ta yardım çalışmaları yürüten Norveç Mülteci Konseyi'nin açıklamasında, halkın içme suyu dahil hiçbir hijyen malzemesine erişemediği, kente Gazze'den göç edenlerin hastalık ve açlıkla yüz yüze olduğu belirtilirken, saldırıların büyük bir katliama dönüşeceğine işaret edildi.

Açıklamada, kentte, hepatit A, gastroenterit, ishal, çiçek hastalığı, bit ve grip gibi salgın hastalıkların arttığı bilgisi verildi.