5 Mayıs 2024 Pazar

Qamişlo Ayaklanması'nın yıldönümünde etkinlik düzenlendi

Qamişlo'da 12 Mart ayaklanmasının 17. yıldönümü dolayısıyla etkinlik düzenlendi. Binlerce kişinin katıldığı etkinlikte "12 Mart Ayaklanması ruhuyla 19 Temmuz devriminin temelleri oluşturuldu" denildi.

Qamişlo Ayaklanmasının yıldönümü dolayısıyla binlerce kişinin katılımı ile 12 Mart Şehitleri Stadyumu'nda etkinlik düzenlendi. Etkinlikte futbol maçının yanı sıra müzik grubu sahne aldı.

Rejimin provokasyon saldırısına karşı halkın direnişle karşılık verdiği 12 Mart Ayaklanması için yapılan etkinlikte, Cizre Bölgesi Şehit Aileleri Meclisi Eşbaşkanı Masûm Hesen konuşma yaptı. Suriye krizinin tek çözümünün demokratik ulus projesi olduğunu belirten Hesen "Çünkü özerklik projesi, Suriye'deki bütün bileşenlerin haklarının garantisidir. Ayrıca Suriye halkının başta Türk devleti olmak üzere bütün düşmanlarının Suriye topraklarını bölmeye çalıştığı da bilmesi gerekir. Suriye halkları, umutlarını karşılamak için sorumluluk almalı, krizin çözülmesi için demokratik ulus projesi etrafında kenetlenmeli" dedi.

Cizre Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Talet Yûnis de yaptığı konuşmada, El Cîhad ve El Fitûwê takımları arasında oynanan maçta katliam yapılarak halklar arasında iç savaş çıkarmak istendiğini hatırlattı. Yûnis "Kürt halkının kimliğini bölgedeki diğer halkların eliyle yok etmek istediler. Fakat başaramadılar. Kürt halkı, 12 Mart Ayaklanması ruhuyla 19 Temmuz Devrimi'nin temelini oluşturdu. Kürt halkı, bu ruhla Kuzey ve Doğu Suriye bölgelerini kurtardı ve yönetti. Bugün Kürt tarafları aynı ruhla Suriye'de demokratik bir biçimde yaşamalı" diye belirtti.

Kürt halkının Suriye rejiminin sömürgeci zihniyetini o zamandan beri iyi tanıdığını belirten PYNK Genel Sekreteri Cemal Şêx Baqî de "2011 olaylarından sonra bölgedeki bütün halklar Kürt halkının yanında yer alarak demokratik özerk yönetimin inşasına katıldı ve askeri alanda da varlığını gösterdi" diye kaydetti.

Etkinlikte Deyr ez Zor ve Cizîrê futbol takımları arasında yapılan futbol maçı ile devam etti.