6 Mayıs 2024 Pazartesi

PYD Eşbaşkanı Hiso: Kardeş kavgası değil, ihanet

7 HPG gerillasının şehit edilmesinden sorumlu olan KDP'yi sert sözlerle eleştiren PYD Eşbaşkanı Ayşe Hiso, KDP'nin politikalarını "kardeş kavgası" olarak görmediklerini, bu durumun artık "ihanet" olduğunu söyledi.

Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik 23 Nisan'da başlattığı işgal saldırıları ve Şengal'e yönelik hava saldırıları devam ederken HPG, 4 Eylül günü yaptığı açıklamada 7 kişilik bir gruplarının Xelifan bölgesi yakınında Zap Suyu'nu geçmeye çalışırken KDP güçleri tarafından pusuya düşürülerek şehit edildiğini duyurdu. 

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Sözcüsü Mahmud Muhammed ise, iddiaların "temelsiz ve gerçeklerden uzak" olduğunu yönünde bir açıklama yaptı.

Türkiye'nin bölgeye dönük saldırılarında Irak hükümeti ile birlikte ortak hareket eden KDP'ye ilişkin ANHA'ya konuşan Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Ayşe Hiso, KDP'nin "ihanet" içerisinde olduğunu söyledi.

7 HPG'linin şehit edilmesinin sorumlusunun KDP olduğunu ve bu saldırıların yeni olmadığını söyleyen PYD Eşbaşkanı Hiso, "Tarihin belli dönemlerinde KDP güçleri gerilla alanlarına yönelik buna benzer saldırıların içerisinde yer aldılar. Başûre Kurdistan'a yönelik işgal saldırısını başlatan Türk devleti, Kürt halkına karşı soykırım saldırısının da startını verdi. Bu saldırıları Efrîn'de, Serêkaniye'de, Girê Spî'de gördük. DAİŞ çetelerini destekleyen Türk devleti, çetelerini Şengal'de Êzidî halkına karşı yaptığı soykırımcı saldırısında da Kürt halkını yok etmeyi hedefliyordu. Bugünde Başûre Kurdistan'a aynı katliamcı zihniyetle saldırıyor" diye konuştu.

'KDP, TÜRK DEVLETİYLE İŞBİRLİĞİ YAPIYOR'
Türkiye'nin Güney Kürdistan'a yönelik saldırısına karşı direnen tek gücün "gerilla" olduğunu ifade eden Ayşe Hiso, "Gerillalar yıllardır, o topraklarda Başûre Kurdistan topraklarını ve Kürt halkının onurunu savunuyorlar. Gerilla direnişi olmasaydı, Şengal'de Türk devleti DAİŞ eliyle istediğini gerçekleştirecekti. Eğer Şengal çetelerin eline geçmiş olsaydı Hewlêr tehlikeye girecekti. Bu durumu görmezden gelen KDP, kendi çıkarları doğrultusunda işgalci, Kürt halkının düşmanı Türk devletiyle işbirliği yapıyor. İşgalci Türk devletinin kontrolüne giren KDP, Özgürlük Hareketi ve gerillalara karşı özel güçlerini harekete geçirdi. Bu hareket geçen güçler her geçen gün Türk devletinin Başûre Kurdistan'ın topraklarının işgali için çalışıyorlar" ifadelerini kullandı.

'KDP AÇIKLAMA YAPMALI'
PYD Eşbaşkanı, KDP'nin Xelifan'da gerçekleştirilen saldırıya ilişkin Kürt halkına açıklaması yapması gerektiğini de söyledi. Hiso, "Türk devletinin yanında yer alan her güç, işgalci Türk devletinin, Kürt halkına karşı yaşama geçirdiği soykırım saldırılarında pratik olarak yer alıyor. KDP, Kürt halkına yönelik gerçekleştirdiği soykırım saldırılarında rol oynamaması için Rojava halkı onlarca kez çağrıda bulundu. Tersine KDP bu işgalci saldırılar karşısında bir duruş ortaya koymalıydı. Kürt halkının topraklarını savunmak için bir pratik ortaya koymalıydı" dedi.

'KDP İHANETÇİ YOLDA'
KDP'nin gerçekleştirdiği son saldırıyı "kardeş kavgası" olarak görmediklerini, bu durumun artık "ihanet" olduğunu ifade eden Ayşe Hiso, "KDP artık ihanetçi yolda ilerlemektedir. KDP son saldırıyla bunun kararını resmen vermiş oldu. Rojava halkı, Kürt halkının dostları her yerde bu ihanetçiliğe karşı mücadele etmelidir. Halkımız dört parça Kürdistan'da ve Avrupa'da ihanetçi bu çizgiye karşı ulusal birlik çağrısını daha fazla güçlendirmelidir" diye belirtti.

Özellikle kimi çevrelerce HPG'lilerin o bölgedeki varlığının özel olarak güncelleştirilmek istendiğine de değinen Ayşe Hiso, "Gerilla yıllardır o alanlarda Kürt halkının topraklarını meşru savunma temelinde koruyorlar. Gerilla işgal altında bulunan Kürdistan'ın dört parçasının özgürlüğü için mücadele diyor. İşgalci Türk devletinin Başûre Kurdistan'a yönelik işgal saldırısına karşı direniyorlar. Son gerçekleştirilen ve 7 gerillanın şehit düşmesiyle yaşanan olayda da ortaya çıktı ki bu durum Kürt halkı açısından yeni tehlikeleri beraberinde doğuruyor. Buna karşı Kürt halkı her yerde KDP'nin bu ihanetten vazgeçmesi çağrısında bulunmalıdır. Kürt halkı işgalcilere ve ihanetçilere karşı tutumunu net bir şekilde ortaya koymalıdır" diye kaydetti.