27 Nisan 2024 Cumartesi

Piroğlu için AİHM önünde eylem: Gerekli adımları atın

Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde Piroğlu için yapılan eylemde, Piroğlu'nun özgürlüğü ve sağlıklı koşullarda güvenli bir ülkeye geçmesi için çağrı yapıldı.  

Sırbistan'da 33 aydır rehin tutulan enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu için Yunanistan'da bulunan Sırbistan Başkonsolosluğu önündeki özgürlük nöbeti sürüyor. Piroğlu'nun açlık grevinin 46. gününde olduğu ve ölüm riski taşıdığı belirtilen nöbette Piroğlu'nun derhal tahliyesi istendi. 

STRASBOURG'DAKİ AİHM ÖNÜNDE EYLEM
Fransa'nın Strasbourg kentinde bulunan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi önünde de Piroğlu için eylem yapıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) 27. dönem milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde, Piroğlu'nun fotoğrafının yer aldığı ve özgürlüğünün istendiği pankart taşındı. 

'KENDİ KARARLARINI ÇİĞNEYEREK OLDU BİTTİYE GETİRDİLER'
Kardeşi Ecevit Piroğlu'nun Sırbistan'da 3 yıla yakındır rehin tutulduğunun altını çizin Piroğlu, "Bu üç yıl içerisinde önce 136 gün açlık grevi yaptı. Şimdi Sırp hükümetinin elinde hiçbir hukuki dayanak olmadan, kendi mahkeme kararlarını, kurumlarını çiğneyerek bir oldu bitti yaratarak toplama kampında tutulmaya devam ediliyor. Açlık grevinde 46. gününde" dedi. 

'SAĞLIKSIZ KOŞULLARDA ÖLÜME BEDENİNİ YATIRMASI İŞKENCEDİR'
AİHM önünde olmalarının nedeninin Piroğlu'nu açlık grevi yapmaya iten ağır hak ihlalleri ve açlık grevi sürecinde yaşadıkları olduğunu belirten Musa Piroğlu, "Çok sağlıksız koşullarda rehin tutuluyor. Özgürlüğünü sağlamak için açlık grevi yapılıyor. İnsanların hukuksuz tutulması işkencedir. Sağlıksız koşullarda ölüme bedenini yatırması işkencedir. Bu işkenceye, hukuksuzluğua karşı AİHM'i göreve çağırmaya geldik" dedi. 

GEREKLİ ADIM ATILMASI İÇİN ÇAĞRI
Sırp hükümetinin Ecevit Piroğlu'nu derhal serbest bırakması ve sağlık bir şekilde güvenli bir ülkeye geçme koşullarının yaratılmasını isteyen Piroğlu, tüm uluslarası kurumlara, ülkelere de gerekli adımları atması için çağrı yaptı.