26 Nisan 2024 Cuma

Peru'da sağlık emekçileri süresiz genel grevde

Peru'da sağlık emekçileri Çarşamba gününden itibaren süresiz genel greve başladı.

Peru'da sağlık emekçileri Çarşamba gününden itibaren süresiz genel greve başladı. Sağlık çalışanları, çalışma koşulları ve ücretlerinde iyileştirme yapılması, güvenlik önlemlerinin arttırılması, özel ikramiye hakkının verilmesinin yanı sıra sağlık bakanının istifasını da talep ediyorlar.

Peru Tıp Federasyonu (FMP) tarafından ilan edilen ve Peru Sağlık ve Sosyal Hizmet Sendikası'nın da destek verdiği greve doktorlar, hemşireler, sosyal hizmet uzmanları, eczacılar ve veterinerler katılıyor. Grev süresince acil servisler, yoğun bakım üniteleri ve hastane koğuşları çalışmaya devam edecek. Önceden planlanmış acil olmayan muayeneler ve ameliyatlar ise ertelendi.

Grevin ilk gününde, başkent Lima'da yüzlerce sağlık çalışanı Sağlık Bakanlığı önünde büyük bir eylem gerçekleştirdi. Sağlık çalışanları, Covid-19 salgını da göz önüne alınarak 2021'de sağlığa ayrılan bütçenin daha da arttırılması gerektiğini belirtti.

Peru'da Covid-19 pandemisi sürecinde en az 4 bin sağlık çalışanı koronavirüs hastalığına yakalanırken, 230'dan fazla sağlık çalışanı yaşamını yitirdi. Buna rağmen sağlık çalışanları izin hakları olmadan çalışmaya zorlanıyor.