6 Mayıs 2024 Pazartesi

Özerk Yönetim Süryanilerin Ekîto bayramını kutladı

Süryani ve Asurilerin dini bayramı Ekîto'ya ilişkin mesaj yayınlayan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, bölgedeki çok renkliliğin kendilerinin gücünü ortaya koyduğunu ifade etti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Asuri ve Süryani halklarının 21 Mart ile 1 Nisan tarihleri arasında kutladığı Ekito Bayramı'na ilişkin mesaj yayınlayarak halkların bayramını kutladı. Bölge tarihinin en eski geleneksel bayramlarından biri olan Ekito bayramının en az 6 bin 700 yıllık bir geçmişi var.

Özerk Yönetim'in mesajı şu şöyle:

"1 Nisan günü Süryani ve Asuri halklarının tarihi bir günüdür. Baharın gelişinin kutlandığı bu bayram bölgedeki en eski uygarlık miraslarından biridir. Sadece Süryani ve Asuri halklar değil bu topraklarda yaşayan herkes bu bayramı kutluyor. Çünkü bu bayram tarihi inkar edenlere karşı tarihin gerçekliğini bize gösteriyor.

"Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak Süryani ve Asuri halklar başta olmak üzere tüm halkların Ekîto Bayramı'nı kutluyoruz. Halkların tarihini ve kültürünü temsil eden bu bayram ile bu topraklardaki çok renkliliği ortaya koyuyor. Bizler bu çok renklilikten gücümüzü alıyoruz. Sarsılmaz irademizin temeli budur.

"İçerisinden geçtiğimiz olağanüstü süreç nedeniyle Newroz gibi bir çok bayramı kitlesel olarak kutlayamadık. Bir araya gelemesek de bu bayramları hep birlikte kutladık. Bu vesileyle bütün dünyaya huzur, barış ve sağlığın gelmesini temenni ediyoruz."