3 Mayıs 2024 Cuma

Özerk Yönetim Sağlık Komitesi koronavirüsü kısa sürede teşhis eden kit geliştirdi

Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi, İsveç'in PIS kurumu ile yaptıkları ortak çalışma sonucunda koronavirüsü çok kısa sürede teşhis edebilecek bir kit geliştirdiklerini açıkladı.

Kuzey ve Doğu Suriye Sağlık Komitesi, Qamişlo'nun Dışişleri Dairesi binasında koronavirüse karşı mücadeleye ilişkin bir basın toplantısı düzenledi. Komite yaptığı açıklamada İsveç PIS kurumu ile birlikte koronavirüsü kısa bir sürede teşhis edebilecek kit geliştirdiklerini belirtti.

Açıklamayı yapan Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Sağlık Komitesi Eşbaşkanı Ciwan Mustafa, "Koronavirüs çok hızlı bir şekilde tüm dünyada yayılarak ciddi tedirginliklere neden oldu. Dünyanın her yerinde laboratuvarlarda virüsün teşhisini yapabilecek bir tedavi için çalışma yapılıyordu. Özerk Yönetim olarak kısıtlı imkanlara ve içerisinden geçtiğimiz zorluklara rağmen tüm dünyayı tehdit eden virüsü ortadan kaldırmak için çalışmalar yürütüyoruz" dedi.

Sağlık komitesi olarak İsveç'in PIS kurumu ile ortak çalışma yürüttüklerini belirten Mustafa, "Uzman bir ekip ile yaptığımız çalışmaların neticesinde olumlu bir sonuca ulaştık" diye kaydetti. Mustafa, "Bu sonuç tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüsün tehlikesini ortadan kaldırabilecektir. Koronavirüsün çok kısa bir sürede teşhis eden bir yöntemi bulduk. KİT diye adlandırdığımız teşhis yönteminde İsveç'in PIS kurumu ile ortak hareket ettik. Şu ana kadar hiç kimse hastanın boğazındaki tükürüğü alıp kısa bir sürede korona teşhisi koyan herhangi bir alet bulamadı" dedi.

Buldukları KİT teşhis yönteminin Çin'in Wuhan kentinde kullanıldığını belirten Mustafa, yüzde 80-85 olumlu sonuç alındığını vurguladı.

Mustafa son olarak, "Bu yöntemin farkı insanların kanlarındaki akyuvarların yabancı bir maddeye karşı uyarıları ayırt edebilir olmasıdır. Yine insana zarar verebilecek kimyasal herhangi bir madde barındırmamaktadır. Yani güvenli bir yöntemdir" dedi.