19 Mayıs 2024 Pazar

Özerk Yönetim: Esad açıklamalarıyla inkar politikasını sürdürüyor

Beşar Esad'ın açıklamalarına ilişkin yazılı bir açıklamayla cevap veren Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Esad'ın kültürel ve dini çeşitliliği baltalayan inkar ve dışlama politikası yoluyla Suriye krizini derinleştirdiğini belirtti.

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Suriye'deki kültürel ve dini çeşitliliği hedef alan açıklamalarına tepki gösterdi.

Özerk Yönetim, "Bu açıklama kültürel ve dini çeşitliliği baltalayan inkar ve dışlama politikası yoluyla Suriye krizini derinleştiren açıklamalardır. Birkaç yıl önceki bu klasik konuşma kendisiyle bir çözüm getirmedi ve olumlu sonuçların gerçekleşmesi için umut olmadı" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "On yıldır devam eden Suriye krizine doğru bir çözüm bulmak için şimdiye kadar hiçbir çaba gösterilmedi. Suriye rejimi de dahil birçok parti halen mevcut durumu ve yaşanan değişimleri değişiklikleri görmezden geliyor. Bu yanlışın, krizin derinleşmesine ve Suriye halkının çektiği acının artmasına büyük etkisi var" diye kaydedildi.

İlginç olanın yıkım, cinayet, yerinden edilme, işgal ve terörden sonra hala bu ihmalkar tutumun krizi çözeceğine inanılıyor olmasına dikkat çekilen açıklamada, "Ancak tüm bu trajedilerin sebebi inkar edilmek olduğu biliniyor" denildi.

SURİYE'DEKİ ÇOK RENKLİLİK İNKAR EDİLDİ
Suriye Devlet Başkanı, Vakıflar Bakanlığı'nın bu ayın 7'sinde Şam'daki Osman Camii'nde bir dizi konuyu tartışmak için bir toplantıya katıldı, ancak aynı zamanda ülkedeki durumu tam olarak değerlendirmedi ve Suriye'deki çok renkliliği inkar etti. Bu da hükümetin henüz pek çok şeye açık olmadığını, Suriye'nin ve halkının çıkarlarını koruduğunu iddia eden tüm taraflar için böyle olması gerektiğini gösteriyor.

Esad'ın Suriye'de çoğunluktan bahsetmesi, bunu sadece bir biçim veya sadece bir Arap bileşeni olarak tanıtması, Suriye'de aranan değişikliklerle ve yeni bir Suriye inşa etme çabalarıyla çelişki arz etmektedir. Arap halkının dar kavranması, Suriye'deki diğer gerçek halk bileşenlerinin açık bir şekilde reddedilmesi ve bu bileşenleri, Kürtler, Süryaniler, Ermeniler, Çerkesler vb. gibi Suriye'deki bileşenlerin kültür ve çeşitliliğini özümsememe girişimi anlamına gelir.

TÜM BİLEŞENLERE SAYGI DUYULMALI
Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:

"Tüm bileşenlere saygı duyuyor ve Arapların da Suriye'nin büyük bir parçası olduğunu vurguluyoruz. Ancak bu bileşenin ve Suriye kimliğinin kullanılmasıyla, rejimin Araplara hizmet ettiğini iddia eden, bu politika sadece rejimin çıkarlarına hizmet eden bir politika izlemesi için bir araç olmamalıdır. Suriye cumhurbaşkanının Arapların rolüne ilişkin sözlerine rağmen Araplar da diğer tüm bileşenler gibi inkar ediliyor.

"Birkaç yıl önceki bu klasik konuşma kendisine bir çözüm getirmedi ve olumlu sonuçların gerçekleşmesi için umut olmadı.

İNKAR SURİYE'NİN GELECEĞİNE HİZMET ETMİYOR
"Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi olarak bugün Suriye'nin çok renklilik ve Suriye'deki mevcut durumla uyumlu bir dil kullanma ihtiyacını vurguluyoruz. Suriye halkının tamamının veya bir kısmının inkar edilmesi, Suriye'nin sosyal, kültürel ve dini zenginliğini yok ediyor, Suriye'nin geleceğine ve Suriye halkının birliğine hizmet etmiyor, tam tersine toplumsal birliği bölme girişimlerini kolaylaştırıyor."