19 Nisan 2024 Cuma

Oxfam: Çekirge sürüleri nedeniyle açlık tehlikesi büyüyor

Oxfam, koronavirüs ve sel felaketlerinden sonra Doğu Afrika ülkelerinin yeni oluşan çekirge sürüleri nedeniyle açlık ve yoksullukla karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, Doğu Afrika ülkelerinin yeni bir çekirge sürüsü istilasıyla karşılaşabileceği uyarısında bulundu.

Mahsullerin hasat edileceği Haziran ayında yumurtadan çıkması beklenen çekirge sürülerine ilişkin açıklama yapan Oxfam, çekirge sürülerinin başlangıçta olduğundan 400 kat daha büyük olabileceğine dikkat çekti. 

Doğu Afrika'da iklim değişikliğinin yok açtığı sağanak yağışların çekirgelerin üremesi için uygun bir ortam oluşturduğu kaydedilen açıklamada Oxfam, mevcut çekirge felaketinin son 70 yıldaki en büyüğü olduğu vurgulandı ve Somali, Etyopya, Kenya'da binlerce hektarlık arazinin zarar görmesine yol açtığı hatırlatıldı. 

'YENİ KITLIKLARA YOL AÇACAK'
Koronavirüs salgınıyla mücadele için gidilen kısıtlamaların çekirgelere karşı verilecek mücadeleyi de etkilediğine işaret edilen açıklamada, "Seller ve yeni çekirge dalgası halihazırda 33 milyondan fazla insanın şiddetli gıda güvensizliği yaşadığı bölgede artan gıda kıtlıklarına yol açacak" denildi. 

Oxfam, uluslarası destekçilerine hükümetlere destek olma çağrısı yaptı.

BİR GÜNDE 35 BİN KİŞİYE YETECEK GIDAYI TÜKETEBİLİYORLAR
Aylardır Doğu Afrika ve Orta Doğu ülkelerindeki tarlalara zarar vermeyi sürdüren çekirge sürüleri, her gün 150 kilometre yol kat edebiliyor. Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.