28 Mart 2024 Perşembe

Nuriye Demir tahliye edildi

Kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Aziz Demir'i "öldürmeye azmettirmek" iddiasıyla yargılanan Nuriye Demir'e 15 yıl hapis cezası verildi. Mahkeme, Demir'in suçu "ağır tahrik" altında işlediğini ve tutuklulukta geçirdiği süreyi dikkate alarak tahliyesine karar verdi.
Diyarbakır'da, 26 Haziran 2017'de kendisine sistematik şiddet uygulayan eşi Aziz Demir'i (40) öldürttüğü iddiasıyla tutuklanan Nuriye Demir'in (33) "haksız tahrik altında tasarlayarak eşini öldürmeye azmettirme" iddiasıyla 18 yıldan 24 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davanın karar duruşması görüldü.  
 
Diyarbakır 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada Nuriye Demir, cinayeti işledikleri iddia edilen İdris Yıldırım ve Özkan Güzel, bu kişinin bulunmasında aracılık yaptığı iddia edilen Nuriye Demir'in yeğeni Hamdullah Yiğit ile her iki tarafın avukatları hazır bulundu.
 
SAVCI CEZALANDIRILMALARINI İSTEDİ
 
Davanın esası hakkında mütalaasını veren duruşma savcısı, Aziz Demir'in, Nuriye Demir'i, çocuklarını kendisinden alıp il dışına götürmekle tehdit ettiğini, ona şiddet uyguladığını ve bu durumun adli makamlara yansıdığını belirtti. Aziz Demir'in, çocuğu A.D.'ye cinsel istismarda bulunduğunu ve bu durumu annesi Nuriye Demir'e anlattığını, bütün bu nedenlerden dolayı Nuriye Demir'in Aziz Demir'i öldürmeye karar verdiğini belirtti.
 
Savcı mütalaasında Aziz Demir'i vuran İdris Yıldırım hakkında, "Tasarlayarak öldürme", Nuriye Demir hakkında ise "Haksız tahrik altında eşe karşı tasarlayarak adam öldürmeye azmettirme" suçundan cezalandırılmasını talep etti. Savcı, diğer sanıklar Özkan Güzel ve A.D. hakkında ise her türlü şüpheden uzak kesin ve yeterli delil elde edilemediğinden beraatlarını talep etti.
 
'ÇEKTİKLERİMİ KİMSE BİLEMEZ'
 
Mütalaanın ardından söz alan Nuriye Demir, mütalaaya katılmadığını söyledi. Demir, "Bana vicdansız diyorlar. Benim bu kadar yaşadıklarım ne olacak, yaktı, benzin döktü onun (Aziz Demir) yaptıklarını nereye koyuyorlar. Benim evimde ne çektiğimi kimse bilemez. Kafama poşet geçirdi. Ben yaşadıklarımın yüzde 20'sini anlattım. Doğrusunu kimseye söylemiyorum. Çocuklarıma karışmasaydı bunu yapmazdım. Adam niye boşanmadı? Ne hak etmişsem onu verin. Çocuklarımın hepsini kaybettim" dedi. Sanıklar Hamdullah Yiğit ve İdris Yıldırım ise cinayeti planlayarak yapmadıklarını belirterek, suçsuz olduklarını söyledi ve tahliyelerini talep etti. 
 
Son sözü sorulan Nuriye Demir, "Ben öldürtmek isteseydim kendim öldürürdüm. Ölümünü isteseydim alıp da hastaneye götürmezdim" dedi.
 
NURİYE DEMİR TAHLİYE EDİLDİ
 
Savunmaların ardından kararını açıklayan mahkeme, tutuklu sanık İdris Yıldırım'a maktül Aziz Demir'i "Tasarlayarak kasten öldürme" ve "Ruhsatsız silah taşımak" suçlarını işlediği gerekçesiyle bir kez ağırlaştırılmış müebbet ve bir yıl hapis cezası verdi.
 
Mahkeme, tutuklu Hamdullah Yiğit'e "Tasarlayarak kasten öldürmeye yardım etme" iddiasıyla 12 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Nuriye Demir'i ise üzerine atılı, "Tasarlayarak eşini kasten öldürmeye azmettirmek" suçunu işlediğinin sabit olduğu, bu suçu ağır tahrik altında işlediği, yargılama sürecindeki olumlu davranışlarını dikkate alarak 15 yıl hapis cezasına çarptırdı.
 
Mahkeme, A.D. ile Özkan Güzel'in üzerlerine atılı, "Tasarlayarak kasten öldürme" suçundan beraatlarına karar verdi.
 
Tutuklu İdris Yıldırım'ın tutukluluk halinin devamına karar veren mahkeme, tutuklu Nuriye Demir ve Hamdullah Yiğit'in ise tutuklulukta geçirdikleri süreyi dikkate alarak tahliyelerine karar verdi.
 
Mahkeme üyesi bir hakim sanık Özkan Güzel hakkında verilen beraat kararına şerh koydu.