19 Nisan 2024 Cuma

Norveç hükümeti Taliban'la görüştü, halk tepkili

Norveç halkı, hükümetin Taliban'la görüşmesine itiraz ederek başkent Oslo'da eylemler düzenledi. Halk, bu görüşmenin Afgan halkının "yüzüne gülmekle" eşdeğer olduğunu söyledi.

Taliban, Afganistan'da yönetimi ele geçirmesinin ardından Avrupa'daki ilk resmi görüşmesini Norveç hükümetiyle gerçekleştirdi. Başkent Oslo'da müzakerelerde bulunan Taliban'a karşı Norveç halkı eylemler düzenledi. Hava sıfır derecenin altında olmasına rağmen eyleme yüzlerce kişi katıldı.

Halk, bu görüşmenin ailelerini kaybeden Afganların "yüzlerine gülmekle" eşdeğer olduğunu söyleyerek, Taliban'ın Afganistan'da sistematik olarak insan haklarını ihlal ederken Avrupa başkentlerine davet edilmemesi gerektiğini savundu. 

'TALİBAN'I TANIMAK AFGAN HALKINA İHANETTİR'
Yapılan eylemde Afgan mülteciler de bir açıklama yaptı. Açıklamada, Taliban'ın zor kullanarak antidemokratik ve diktatöryal hükümet sistemini Afgan halkına dayattığına dikkat çekildi. Norveç hükümetine çağrı yapan mülteciler, sözlerine şöyle devam etti: "Taliban'ın sahip olduğu böylesine kapalı ve ayrımcı bir sistemde, hiç kimse uluslararası yardımın, en çok ihtiyacı olanlara gideceğini garanti edemez. Bu nedenle, yardım ve destek Taliban'a gitmemeli, bunun yerine tarafsız ve insani kuruluşlar aracılığıyla gerçekten ihtiyacı olanlara kanalize edilmelidir."

Taliban'ın Afganistan'ın meşru yönetici olarak tanınmaması gerektiğini savunan halk, "Grubu meşrulaştırmaya ve tanımaya yönelik her türlü girişim, Afgan halkına ve Afganistan'da Taliban tarafından öldürülen Norveç askerlerinin ve diğer müttefiklerinin ailelerine affedilmez bir ihanet ve hakaret olacaktır" dedi.

Açıklamada, Taliban'ın Afgan kadınlarına yönelik saldırıları da gündem edildi. Kadınların eğitim ve çalışma haklarının sahip olduğu temel haklardan olduğu ifade edilerek, "Taliban'ın Burka ve Niqab gibi kadınlara kendi istekleri dışında baskıcı giysiler empoze etmeye son vermesini talep ediyoruz. Kadınların kendileri evde ve dışarıda nasıl olacaklarını biliyorlar" denildi.

NORVEÇ, TALİBAN'IN 'İYİ NİYET GÖSTERDİĞİNİ' ÖNE SÜRDÜ
Hükümet yetkilileri ise Taliban'la yaptıkları görüşmede "Afganistan'ın bütün sorunlarının tek çözümünün anlayış ve iş birliği olduğu tüm katılımcılar tarafından onaylandığını" iddia etti. Norveç Dışişleri Bakanı Anniken Huitfeldt, bu görüşmenin Taliban'ı tanımak anlamına gelmediğini öne sürdü.

Müzakerecilerden biri olan Jamila Afghani, Taliban'ın görüşmede "iyi niyet gösterdiğini" iddia etti ve "Sözlerinden hareketle ne yapacaklarını göreceğiz" dedi.