8 Mayıs 2024 Çarşamba

Moria'da yaşam koşullarını protesto eden mültecilere gazlı saldırı

Moria mülteci kampında çıkan yangınların ardından barınaksız kalan mülteciler, yaşam koşullarını ve yeni bir kamp alanı inşa edilmesini protesto etti. Eyleme polis biber gazıyla saldırdı.

Yeni bir kamp alanı kurmak için çalışmaların başladığı Midilli'de "Kamp değil özgürlük istiyoruz" sloganlarıyla protesto düzenlendi. Yeni bir kamp alanı inşa edilmesini istemeyen ve özgür olmak istediklerini söyleyen mülteciler, "Tekrar Moria gibi bir cehenneme gitmek istemiyoruz" yazılı pankart taşıdı.

Yunanistan polis mültecilere biber gazıyla saldırdı. Gazeteci Franziska Grillmeier, bazı kişilerin gözaltına alındığını aktardı.

POZİTİF ÇIKANLAR KAYBOLDU
Kapasitenin dört katından fazla nüfusu barındıran Moria mülteci kampında çıkan yangında, neredeyse 13 bin mülteci barınaksız kaldı. Geçen hafta 35 koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından karantinaya alınan kampta, virüs testi pozitif çıkan kişilerin kaybolduğu belirtilirken, yerel yetkililer kamp alanında sağlık krizinin derinleşeceği konusunda uyarıda bulundu.

'BU BİR SAĞLIK KRİZİ'
Atina ve Pira Doktorlar Sendikası Başkanı Matina Pagoni, Moria'nin eski sakinlerinin yangının ardından sokakta kaldığına ve yaşam koşullarının giderek kötüleştiğine dikkat çekti. Pagoni, "Bu bir sağlık krizi. İnsanlar günlerdir temiz suya erişemiyor, ellerini bile yıkayamıyor" dedi.