27 Nisan 2024 Cumartesi

MLKP Avrupa Komitesi: 1 Mayıs'ta sokağa, eyleme

1 Mayıs'a ilişkin açıklama yapan MLKP Avrupa Komitesi, "1 Mayıs'ta sağlığımızı korumak için sokaklara çıkalım, kapitalist sömürü düzenini teşhir edelim, ona karşı savaşımı güçlendirelim" diye belirtti.

Marksist Leninist Komünist Parti (MLKP) Avrupa Komitesi, işçi sınıfının birlik, mücadele ve dayanışma günü 1 Mayıs'a ilişkin "Sağlığımızı korumak izin kapitalizmi yıkalım. 1 Mayıs'ta sokağa, eyleme" başlıklı açıklama yayınladı.

Bu yıl 1 Mayıs'ın Covid-19 pandemisinin dünyada hüküm sürdüğü, onbinlerce insanın ölüme terk edildiği, halkta korku rüzgarının estiği bir tarihsel süreçte karşılandığı belirtilen açıklamada, "Sermaye düzeni, küresel tekellere, zenginlere ve sömürücülere paketler sunar ve zenginliklerini korurken, işçi ve ezilenleri çalışmaya zorluyor. Kısa Çalışma uygulamasıyla zenginlere vereceklerini emekçiden kesiyorlar. Covid-19'un yükünü işçilerin ve ezilenlerin omuzlarına yüklemek istiyorlar" diye kaydedildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
"Covid-19'u bahane ederek yüzyıllardır mücadele ile söke söke aldığımız haklarımıza ve kazanımlarımıza saldırıyorlar. Siyasal özgürlüklerimize saldırıyorlar, demokratik haklarımızı kısıtlıyorlar.

"Sağlık sistemini özelleştiren, baştan sona rant alanına dönüştüren onlar. Silahlanmaya, savaşa trilyonluk bütçeler ayırırken, sağlığa ayırdıkları bütçe ortada. Önleyici sağlık önlemlerini almayarak, böylesi salgınlara zemin hazırlayanlar onlar.

"Tarımı spekülasyona tabi tutan, yaşamımızın her alanını bir avuç zenginin karı için talan eden onlar.

"İklimi geri dönülmez bir biçimde yıkımın eşiğine getiren, dünyanın ekosistemlerini yerle bir eden onlar.

"Salgın döneminde vergilerimizle şirketleri kurtaran, kitleri, maskeleri, desenfektanları bize zam yaparak satan onlar.

"Peki bunun yükünü omuzlayan kim?

"Kendisine özel solunum cihazı satın alıp evini özel hastaneye çeviremeyen emekçi. Bakımevlerinde onar onar ölüme terk edilen yaşlı. Açlık ile hastalık arasında seçim yapmaya zorlanan işçi. Karantinada şiddete maruz kalan kadın. Kamplarda ölüme terk edilen mülteci.

"Onlar Covid-19'u bile fırsata çevirmenin yollarını ararken, ölen ve ölüme terk edilen biz.

"Covid-19'un yayılmasının sorumlusu biz değiliz. Bizim sokağa çıkmamız, bizim bir eylemimiz, gösterimiz, tatilimiz değil.

"Salgının sorumlusu onlar. Doğayı barbarca sömürünün bir alanı haline getirenler. Dünyayı bir fabrika haline getirenler. Gözü paradan başka bir şey görmeyenler.

"Kapitalizm ve onun sömürü düzeni hüküm sürdükçe, her yeni salgın daha sonra gelişecek daha vahşi bir salgının habercisidir sadece. Covid-19'a karşı en etkili silah kapitalizmi yıkmak ve biz emekçilerin kendimizi yönettiğimiz ve kendi ihtiyaçlarımız doğrultusunda ürettiğimiz bir düzeni yaratmaktır.

"Açlık, sefalet, yıkım, virüs salgınlarını üreten çivisi çıkmış bu düzene mahküm değiliz.

"1 Mayıs'ta sağlığımızı korumak için sokaklara çıkalım, kapitalist sömürü düzenini teşhir edelim, ona karşı savaşımı güçlendirelim. Halk sağlığını gözeterek eylemler yapalım, yol keselim, kapitalizmi teşhir eden pankartlar ve afişler asalım, kapitalist sömürü düzenini binbir çeşit yaratıcı eylem biçimleriyle teşhir edelim.

"Evde kalamayan işçi ve emekçilerin adına, kazanımlarımızı savunmak için alanlarda olalım ve 1 Mayıs'ı sömürü düzenine karşı bir öfke patlamasına dönüştürelim."