28 Mart 2024 Perşembe

Minsk Grubu'ndan ateşkes ve müzakere çağrısı

ABD, Fransa ve Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan'a acil ateşkes çağrısı yaptı, tarafları koşulsuz müzakereye davet etti.

Dağlık Karabağ sorununun çözüm için kurulan Minsk Grubu'nun eş başkanları ABD, Rusya ve Fransa'dan Azerbaycan ve Ermenistan'a ön koşulsuz diyalog çağrısı geldi. Üç ülkenin liderlerinin ortak açıklamasında, taraflara derhal ateşkes ilan etme ve masaya 'ön koşulsuz olarak' dönme çağrısı yapıldı.

'İYİ NİYETLİ, ÖN KOŞULSUZ MÜZAKERE' VURGUSU
ABD Başkanı Donald Trump, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un imzasını taşıyan açıklamada, "İlgili askeri güçler arasındaki çatışmalara derhal son verilmesi çağrısı yapıyoruz. Aynı zamanda, Ermenistan ve Azerbaycan liderlerine, AGİT Minsk Grubu eş başkanlarının himayesinde, somut müzakereleri iyi niyetle ve ön koşulsuz olarak gecikmeden yeniden başlatma çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, görüşmelere yeniden başlamak için Ermenistan'ın Dağlık Karabağ'dan çekilmesini şart koşmuştu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da Ermenistan'ın işgale son vermesi gerektiğini söylemişti. Erdoğan bugün TBMM'nin açılışına yaptığı konuşmada, "Trump, Putin, Macron'la görüştük ama netice yok. Azerbaycanlı kardeşlerimiz şu anda topraklarına dönecekleri günü bekliyor. Ona kimse yanaşmıyor" demiş, "Bu bölgedeki kalıcı barışın yolu Ermenistan'ın işgal ettiği her karış Azerbaycan toprağından çekilmelerinden geçiyor. Bu haydut devlete destek verenleri kendilerine insanlığın ortak vicdanı önünde hesap sorulacağı konusunda ikaz ediyorum" ifadelerini kullanmıştı.