19 Mayıs 2024 Pazar

Mendozalılar madene karşı ayakta

Arjantin'in Malbec şaraplarının üretildiği Mendoza, madencileri bölgeden uzak tutan yasanın kaldırılmasına karşı ayağa kalktı. Bölgenin maden işletmelerine açılması ve suya siyanür karışması ihtimaline karşı binlerce kişi sokağa döküldü.

Arjantin'deki gerilim, 2007 tarihinde yürürlüğe giren ve suya zehir karışmasına sebep olacak madencilik projelerini bölgeden uzak tutarak şarapçılığın önünü açan yasanın kaldırılmasıyla patlak verdi. Vali Rodolfo Suarez, bölgedeki yeraltı suyunu zehirli maddelerden koruma yasasını geri çektiği gibi, uranyum, bakır, altın, kurşun, gümüş, çinko ve demir madenlerini içeren 19 yeni projeyi açıkladı.

'SUYA DOKUNMAYIN'
Valinin on binlerce kişiye istihdam sağlayacağını savunduğu projeler, çevrecilerin ve şarap üreticilerinin tepkisini çekti. Binlerce kişi valilik binasının önünde toplanırken, "Suya dokunmayın" sloganları atıldı. Barışçıl eylem, polisin plastik mermi ve gözyaşartıcı gaz kullanması sonrası şiddete döküldü.

Çevreciler, zaten tarihindeki en büyük kuraklıklardan birine sahne olan bölgede, mega madencilik projelerinin çiftçiler ile şarap üreticilerinin büyük ihtiyaç durduğu su kaynaklarını tüketeceği uyarısında bulunuyor. Greenpeace, projelerin bölgedeki suyu siyanür gibi maddelerle zehirleyeceğini vurguluyor.

Vali Suarez ise şu an için geri adım atacak gibi görünmüyor. "Sol" eğilimli yeni Devlet Başkanı Alberto Fernández de, maden şirketlerine yakın tavrıyla biliniyor. Fernández, ülkenin ekonomik krizden çıkış yollarından biri olarak da madenleri görüyor.

Latin Amerika'nın en büyük şarap üretici bölgelerinden biri olan Mendoza'nın suyu, yakındaki And Dağlarının karlı tepelerinden geliyor. Arjantin'de şarabın yüzde 80'inin üretildiği bölge, aynı zamanda önemli bir turizm noktası.

Mendoza halkı, çevresel bilinç konusunda da uzun bir geçmişe sahip. Öyle ki, geçtiğimiz hafta kaldırılan yasa halkın talebiyle getirilmişti. Dolayısıyla protestoların da devam etmesi bekleniyor