8 Mayıs 2024 Çarşamba

Masimov devlete ihanet şüphesiyle gözaltına alındı

Eski Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov, devlete ihanet ve yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alındı. Masimov, Kazakistan'da halkın sokağa dökülmesi sonrası, Devlet Başkanı Tokayev tarafından görevden alınmıştı.

Eski Kazakistan Ulusal Güvenlik Komitesi Başkanı Karim Masimov, devlete ihanet ve yolsuzluk şüphesiyle gözaltına alındı. Masimov ile birlikte başkalarının da aynı şüpheyle gözaltına alındığı belirtilirken bu kişilerin kimliğine dair herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

Karim Masimov, Kazakistan'ın eski Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in döneminde iki defa başbakanlık görevinde de bulunmuştu. Kazakistan Devlet Başkanı Kasım Cömert Tokayev, ülkede halkın sokağa çıkmasından sonra 6 Ocak'ta Masimov'u görevden almış, yerine ise Ermek Sagimbayev'i atamıştı.

Kazakistan İçişleri Bakanlığından yetkililer, ülkedeki eylemler sırasında şimdiye dek 4 bin 404 kişinin gözaltına alındığı açıklamasını yaptı. Kazak polisinin düzenlediği operasyonlar sırasında gözaltına alınan bu kişiler içinde yabancı ülkelerin vatandaşlarının da bulunduğu kaydedildi. Söz konusu kişilerin hangi ülkelerin vatandaşları olduğuysa belirtilmedi.