28 Mart 2024 Perşembe

Luzernliler: Eichwäldli kalmalı

Luzern kantonunda bulunan eski askeri kışla odalarını kollektif bir yaşam alanına çeviren Eichwäldli sakinleri yaptıkları eylemle evlerini terk etmeyeceklerini belirtti.

İsviçre'nin Luzern kantonunda bulunan eski askeri kışla odalarını kollektif bir yaşam alanına çeviren Eichwäldli sakinleri yaptıkları eylemle evlerini terk etmeyeceklerini bir kez gösterdi.

Yaptıkları sözleşmenin tek taraflı Luzern kanton yönetimi tarafından fesh edilmesinin ardından evde kalmaya devam eden Eichwäldli sakinleri evdeki yaşamlarını sürdümeye devam ediyor. Geçtiğimiz salı günü sabah saatlerinde evi basan Luzern polisi evde bulunan on kişiyi gözaltına almıştı.

Evin etrafını polis bariyerleriyle çeviren Luzern polisi gözaltına aldığı kişilere eve girme yasağı vermişti. Evin çevresinde yaşayanlar Luzernliler tarafından destek gören Eichwäldli ailesi için destek imza kampanyası sürerken dün gerçekleştirilen eylemle bir kez daha Eichwäldli'nin boşaltılmayacağı belirtildi.

Bisiklet ve scooterlar ile evin önünde bir araya gelerek yürüyüş düzenlendi. Yapılan basın açıklamasında salı günü evin basılması ve evde yaşayanların gözaltına alınmasına tepki gösterildi. Açıklamada, bütün baskılara rağmen Eichwäldli'yi bırakmayacakları belirtildi. Evlerini terk etmek zorunda olmadıklarını ve burada yaşamaya devam etmek istediklerini belirten pankart bayrak ve dövizlerle bisiklet turu düzenlendi. Eichwäldli ailesine güzargah boyunca evlerin pencere ve balkonlarından açılan pankartlarla destek verildi. Eylemin ardından eve geri dönen kitle burada müzik dinletisi verdi.

NE OLMUŞTU?
Kendilerine "Eichwäldli ailesi" diyen ve bu evde kollektif bir yaşam sürenler, 2018 yılına kadar kira sözleşmesi ile burada yaşıyorlardı. 2018 yılı sonunda sözleşmenin sona ermesiyle Luzern şehir meclisi binanın yıkım kararı nedeniyle boşaltılmasıni istedi. 2019 baharında yapılan görüşmeler sonucu şehir meclisi binanın ana kısmı için sabit süreli kira sözleşmesini yeniledi. Bu daha sonra bir yıl süreyle 30 Eylül 2020'ye uzatıldı. Sürenin bitmesinin ardından kira sözleşmesi daha sonra şehir meclisi tarafından yenilenmedi ve "Eichwäldi ailesine" 31 Ocak 2021'e kadar binayı boşaltmaları için süre verilmişti. Şubata ayından itibaren evde illagel bir şekilde kaldıkları ve burayı işgal ettikleri iddia edilen Eichwäldli ailesi kollektif yaşam ve dayanışma örneği ile Luzern kamuoyu tarafından büyük destek görüyor.