8 Mayıs 2024 Çarşamba

Luzern'de Moria için yürüyüş: Üzgün ve kızgınız

Yunanistan'ın Midilli Adası'ndaki Moria mülteci kampının yanması nedeniyle yollarda kalan mülteciler için eylemler devam ediyor. İsviçre'nin bir çok kentinde yapılan yürüyüşlerde Avrupa devletlerinin mülteci politikaları eleştirilirken, mültecilerle dayanışma çağrısı yapıldı. 

Luzern'deki eylem tren istasyonundan başladı, şehir merkezine yüründü. Seebrücke Luzern ve Resolut grubunun organize ettiği eylemde İsviçre Federal Hükümetinin Moria'daki mülteciler için bir an önce harekete geçmesi çağrısında bulunuldu.

Yoğun katılımın olduğu eylemde yapılan konuşmalarda, "Moria yanıyor, aylardır yanıyor. Biz buradan haykırıyoruz: Üzgünüz, kızgınız. Hemen şimdi Moria tahliye edilmelidir" denildi. 

Moria kampının kapasitesinin 2 bin 800 olduğu belirtilen açıklamada, kampta yaklaşık 13 bin kişinin kaldığını hatırlatıldı. Avrupa hükümetlerinin mülteci politikasının iki yüzlü olduğuna dikkat çekilen açıklamada, İsviçre'nin Moria'dan sadece 23 mülteci getirdiği belirtildi. Açıklamada "Bu sadece Mayıs ayındaydı ve reşit olmayan 23 sığınmacının aile birleşimi koşuluyla kabulü insani değildir. Siyasi çıkarlar hala ihtiyaç durumunda yardımdan daha önemli görünüyor" denildi. Moria kampının derhal boşaltılmasının talep edildiği eylemde, tüm kampların kapatılması istendi. 

İki yıl önce Midilli'deki mülteci kampında bulunan dayanışma örgütü SP Kanton Konseyi üyesi Sara Muff da yaptığı konuşmada, hükümetin tavrını eleştirdi. Muff "Bern 20 kişiyi kabul etmeye hazır. Hepimiz çok daha fazla alanımız olduğunu ve çok daha fazlasını yapabileceğimizi biliyoruz" dedi. 

Taleplerin sıralandığı pankart ve dövizler taşıyan eylemciler, sloganlar eşliğinde yaklaşık iki saat yürüdü.