20 Nisan 2024 Cumartesi

Luzern Kanton Konseyi'ne mülteciler için acil eylem çağrısı

Luzern Kantonu Konsey toplantısında mültecilerin hakları gündeme getirildi. Kantonun sığınmacıları kabul etmesini isteyen mülteci hakları savunucuları, acil eylem planı oluşturulmasını talep etti.

İsviçre'nin Luzern Kantonu Konsey toplantısı, koronavirüs önlemleri nedeniyle Ticaret Fuarı'nda gerçekleşti. Toplantı Luzern Kadın Grevi Komitesi ve Seebrücke adlı mülteci hakları savunucularının eylemlerine sahne oldu. 

Luzern Kadın Grev Komitesi 'eşitlik raporu' talebiyle gösteri düzenledi. Kadınlar "Eşitlik sistemik olarak önemlidir" yazılı dövizler taşıdı. 

Daha sonra Seebrücke adlı mülteci hakları savunucuları, toplantı salonu önünde bir gösteri gerçekleştirdi. Yunanistan'daki mülteci kamplarındaki insanlık dışı koşullara dikkat çekmek isteyen eylemciler İsviçre federal hükümetini harekete geçmeye çağırdı. 

KANTONUN SIĞINMACILARI KABUL ETMESİ İSTENİYOR
Sosyal Demokrat Parti Kanton Meclis Üyesi Sara Muff, Kanton Konseyi toplantısına kantonun sığınmacıları kaul etmesi için bir girişim oluşturulması çağrısında bulunmuştu. "Acil siyasi eylem gerektiren gözümüzün önünde insani bir felaket yaşanıyor" diyen Muff, Luzeren Kantonu'nun da sorumluluk  üstlenmek zorunda olduğunu dile getirmişti. Luzern Kantonu, 16 Mayıs'ta Yunanistan'dan İsviçre'ye götürülen 23 genç sığınmacının bazılarını da kabul edeceğini açıklamış, ancak Muff'un önerisini reddetmişti. 

'5 BİNDEN FAZLA REFAKATSİZ ÇOCUK VAR'
Konsey toplantısı sürerken dışarda eylem yapan Seebrücke aktivistleri ise mültecilerin durumu hakkında farkındalık yaratmak istediler. Midilli'de bulunan 3 bin kişi kapasiteli Mora Kampı'nda 20 binden fazla insan yaşadığını söyleyen eylemciler, "Her 1.500 kişi için bir musluk var,  her 200 kişiye  1 tuvalet düşüyor sıhhi altyapılar az ve mesafe kurallarına uymak imkansız" şeklinde konuştu. 

Kamptaki insanların minimum hijyen önlemlerine uyma şanslarının bulunmadığına dikkat çeken aktivistler "İsviçre, mültecileri almak ve iltica merkezlerimizin kapasitelerini tam olarak kullanmak için mümkün olan tüm kaynaklara sahiptir." şeklinde konuştu. Sadece Yunanistan'da 5 binden fazla refakatsiz çocuğun varlığına dikkat çeken aktivistler "Acil eylem planı talep ediyoruz ve sembolik politikaları kabul etmiyoruz" dedi.