19 Mayıs 2024 Pazar

Lübnan'da öğrencilerin harç protestoları devam ediyor

Lübnan'da yabancı üniversiteler, öğrenim harçlarını yerel para birimi yerine ABD doları üzerinden tahsil etmek istemesini protesto eden öğrenciler, "Ailelerimiz maaşlarını yerel para birimiyle alıyor, dolarla değil" dedi.

Lübnan'da eğitim veren yabancı üniversitelerin, öğrenim harçlarını yerel para birimi yerine ABD doları üzerinden tahsil etmek istemesi üzerine başlayan protestolar devam ediyor.

Ülkenin en köklü eğitim kurumlarından Beyrut Amerikan Üniversitesinin başkentteki yerleşkesinde toplanan onlarca öğrenci, mevcut ekonomik kriz nedeniyle yerel para biriminin karaborsada ABD doları karşısında yaklaşık yüzde 80 değer kaybettiğine işaret ederek, bu uygulamaya tepki gösterdi.

Öğrenciler ve aileleri, ülkedeki ekonomik krizin oluşturduğu işsizlik ve hayat pahalılığı nedeniyle öğrenim harcını karaborsadaki kur üzerinden ödeyemediklerini belirterek, Merkez Bankası'nın belirlediği resmi kur üzerinden bir taksitlendirme yapılması talebinde bulundu.

LÜBNAN'IN YARISI YOKSULLUK İÇİNDE
Lübnan lirası geçtiğimiz yıl yüzde 80 kadar değer kaybetti. Karaborsada 1 dolar 8 bin liraya kadar yükselmiş durumda. Fiyatlar ülke çapında büyük hızla yükselirken bankalar döviz işlemlerini durdurdu ve Lübnan Lirası çekim işlemlerini de kısıtladı.

Birleşmiş Milletler'e göre, Lübnan nüfusunun yarısından fazlası şu anda yoksulluk içinde yaşıyor.

Üzerine gelen Covid-19 salgını ve Beyrut'ta ağustos ayında meydana gelen ve en az 200 kişinin yaşamını yitirdiği ve 6 binden fazla kişinin yaralandığı büyük patlama da durumu iyice kötüleştirdi.