18 Nisan 2024 Perşembe

Libya'da çatışmalar yoğunlaştı, iki SİHA daha düşürüldü

AKP-MHP iktidarının, savaşın bir tarafı haline geldiği Libya'da çatışmalar yoğunlaştı. SOHR'a göre, Türkiye devletinin bölgeye gönderdiği çetelerden 268'i öldürüldü. El Arabiya televizyonu, MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Libya'ya gittiğini iddia eden bir haber yayınladı.

Hafter'in yönettiği Libya Ulusal Ordusu (LBO) ile Fayiz El Serrac'ın liderliğindeki Uluslararası Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı güçler arasında çatışmalar şiddetlendi.

AKP-MHP iktidarının askeri destek verdiği UMH güçleri, son günlerde ülkenin batısında Hafter'in elinde bulunan El Watiye Hava Üssüne yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.

3. kez düzenlenen saldırıda Türkiye devletinin sattığını iddia ettiği SİHA'lar kullanılırken, bu bölgenin alınması durumunda ülkeye sevk edilen TSK özel birliklerinin üssü haline getirilmesinin planlandığı öne sürüldü. 

Libya Ulusal Ordusu, Türkiye devletine ait 2 SİHA'nın daha El Watiye hava üssü yakınlarında düşürüldüğünü duyurdu. Ordu güçleri, Mitiga hava üssüne de saldırıda bulundu, alanda bulunan askeri noktalar ile yakıt tankerlerinin vurulduğu belirtildi.

'FİDAN LİBYA'YA GİTTİ' İDDİASI
El Arabiya televizyonu da, dün MİT Başkanı Hakan Fidan'ın Libya'ya gittiğini iddia eden bir haber yayınlamıştı. Haberde, Fidan'ın geçtiğimiz hafta bir grup MİT yetkilisiyle birlikte gittiği Trablus'a TSK'ya bağlı özel kuvvetlerin yerleştirildiği belirtildi. Habere göre, özel kuvvetler 10 gün önce Trablus'a yerleşmeye başladı. Haberde, Libya'da yaralanan bir grup askerin de Türkiye'ye götürüldüğü bilgisi paylaşıldı.

UMH güçleri, El Watiye Hava Üssüne yönelik önceki saldırılarda ağır kayıplar vermiş ve geri çekilmek zorunda kalmıştı.

ÇETELER AĞIR KAYIPLAR VERİYOR
Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), Türkiye devleti tarafından Libya'ya gönderilen çetecilerden 7'sinin daha cenazesinin Halep'in kuzeyine getirildiğini kaydetti.

Gözlemevi'ne göre, El Mutesim, Sultan Murad, Sikur El Şemal, Hamzat ve Süleyman Şah çetelerine bağlı çetecilerin cenazeleriyle birlikte Libya'da öldürülen çete üyesi sayısı 268'e yükseldi.

Açıklamada, çetecilerin Trablus'un güneyindeki Selah El Din, Trablus havalimanı yakınındaki Remla bölgesi, Meşru El Hedeb ve Misrata'da öldürüldükleri bilgisi yer aldı.

Libya Ulusal Ordusu, Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne ait çok sayıda silah deposunu vurduklarını kullanılamaz hale getirildiğini açıkladı. LBO, Bokerin'e bağlı Kedahiye bölgesine de hava saldırısı düzenlediğini, Türk devletinin UMH güçlerine gönderdiği ağır silahların kullanılamaz hale getirildiği kaydetti.