19 Nisan 2024 Cuma

'Küresel ısınma bulaşıcı hastalıklardan daha ölümcü olacak'

Chicago Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, iklim krizinden kaynaklı yükselen sıcaklıklar, Covid-19 ile korkutucu bir şekilde benzerlik taşıyor. Çalışmaya göre, önüne geçilmediği durumda sıcaklık nedeniyle yaşanacak ölümler, tüm bulaşıcı hastalıkların neden olduğu ölümlere eşdeğer olacak.

Chicago Üniversitesi'nin yaptığı bir çalışmaya göre iklim krizinden kaynaklı ölümler hızla artıyor. Ortaya çıkan bulgulara göre önüne geçilmediği takdirde küresel çapta ölüm oranları yüzyılın sonunda her 100 bin kişide 73 can kaybına kadar yükselecek.

Guardian'da yer alan habere göre, söz konusu artış bulaşıcı tüberküloz, HIV/AIDS, sıtma ve sarıhumma gibi hastalıkların bugüne kadar neden olduğu ölümlerle eşdeğer olacak.

'FAZLA SICAK, ÖLÜMCÜL SONUÇLAR YARATABİLİR'
Çalışmayı yürüten ekipte yer alan Chicago Üniversitesinde Çevre Ekonomisti olan Amir Jina, birçok yaşlı insanın dolaylı olarak sıcaklar yüzünden hayatını kaybettiğini belirtti. Jina, "Sıcaklık Covid-19 ile korkutucu bir şekilde benzer. Herhangi bir kalp rahatsızlığınız varsa ve çok fazla sıcağa maruz kalırsanız, ölümcül sonuçlar yaratabilir" dedi.

Yoksul toplumların sıcak bölgelerde yaşadığını ve zorluk çektiğini kaydeden Jina, "Yaşadığımız yüzyılda rekor sıcaklıklara ulaşan Gana, Bangladeş, Pakistan ve Sudan gibi ülkelerde 100 bin kişide 200'den fazla insan sıcaklıklar yüzünden hayatını kaybediyor. Bununla sırada Norveç ve Kanada gibi daha soğuk ve zengin ülkelerde, aşırı soğuklar yüzünden hayatını kaybeden insanlarda bir azalma görülüyor" diye konuştu.