4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kühne + Nagel, Elbit Systems'le ticari ilişkilerini sonlandırdı

İsviçre menşeili taşımacılık şirketi Kühne + Nagel, ofisleri Palestine Action aktivistleri tarafından düzenli olarak hedef alındıktan sonra, İsrailli silah şirketi ve İsrail ordusunun en büyük tedarikçisi Elbit Systems'le tüm ilişkilerini kestiğini açıkladı.

İsrail'in Filistin'e dönük işgal ve soykırım saldırıları sürerken, Avrupa'nın pek çok noktasında aktivistler İsrailli silah şirketlerini ve ilişkili oldukları şirketleri hedef almaya devam ediyor.

Palestine Action eylem grubu, bir süredir düzenli olarak ofislerini hedef aldığı İsviçre menşeili küresel taşımacılık şirketi Kühne + Nagel'in İsrail'in en büyük silah şirketi ve İsrail ordusunun en büyük tedarikçisi Elbit Systems'le ilişkilerini sonlandırdığını duyurdu.

Palestine Action tarafından yapılan açıklamada, Kühne + Nagel'in gönderdiği maille Elbit Systems'le tüm ilişkilerini kestiği ve gelecekte bir daha çalışmayacaklarını belirttikleri kaydedildi. Palestine Action aktivistleri, Kühne + Nagel'in Leicester'da bulunan ofisine 12 Mayıs 2023'te baskın düzenlemiş ve ofisin camlarını kırıp boydan boya kırmızı boyayla boyamıştı. O eylemden bu yana da Kühne + Nagel ofislerini hedef alan çok sayıda eylem düzenlendi.

12 Mayıs 2023 tarihli eylem sonrası Kühne + Nagel, Elbit Systems'in silahlarını taşıdığı kamyonları gizlemeye çalıştı. Bu çaba da Palestine Action tarafından fark edilerek şirketin farklı uzantılarına dönük eylemler düzenlendi.

Kühne + Nagel'in Birleşik Krallık'ta silah taşımacılığı için lisanslı 6 şirketten biri olduğuna işaret edilen açıklamada, bu karar sonrası Elbit Systems'in İsrail ordusuna silah ticaretinin kayda değer ölçüde zarar göreceği dile getirildi.

Kühne + Nagel'in geçmişte Güney Afrika'da apartheid rejimiyle silah ticaretine destek olduğu hatırlatılan açıklamada, İsrailli silah şirketi Elbit Systems'le ilişki içerisinde olan tüm şirketlerin derhal ilişik kesmesi çağrısında bulunuldu. Açıklamada, "Palestine Action, Filistin halkı üzerinde 'denenen' Elbit silahlarının üretimine dahil olan tüm şirketleri hedef almaya devam edecek. Filistin'le dayanışma içinde, Elbit yok olana kadar durmayacağız" ifadeleri kullanıldı.