27 Nisan 2024 Cumartesi

Koronavirüs: Yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 500'ü aştı

Koronavirüs hızla yayılıyor. Çin'de ortaya çıkan ve 100'e yakın ülkeye yayılan virüs nedeniyle dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı 3 bin 500'ü aştı. En yaygın görülen İtalya'da ise 16 milyon insan karantina altına alındı.

Çin'de ortaya çıkan ve 100'e yakın ülkeye yayılan koronavirüs nedeniyle ölümler artarak sürüyor. Çin'de ölenlerin sayısı 3 bin 122'ye yükseldi, vaka sayısı ise 80 bini aştı. İtalya virüsün en hızlı yayıldığı ülke oldu, yaşamını yitirenlerin sayısı 366'ya yükseldi. Dünya genelinde yaşamını yitirenlerin sayısı ise 3 bin 500'ü aştı.

Ulusal Sağlık Komisyonu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin'de son 24 saatte 22 kişi yaşamını yitirdi, 40 yeni vaka tespit edildi.

Bununla birlikte ülkedeki toplam can kaybı üçü Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nden olmak üzere 3 bin 122'ye yükseldi, vaka sayısı da 80 bin 735'e ulaştı.20 bin 146 kişi müşaade altında tutuluyor, 58 bin 600 kişi de iyileştiği için taburcu edildi. 

İTALYA'DA 16 MİLYON KİŞİ KARANTİNA ALTINDA
Virüsün en hızlı yayıldığı ülke olan İtalya'da yaşamını yitirenlerin sayısı 366'ya yükseldi. Resmi verilere göre ölüm sayısı son 24 saatte 133 arttı.

Toplam vaka sayısı da 7 bin 375 olarak açıklandı.

İtalya Genelkurmay Başkanı General Salvatore Farina da dün yaptığı açıklamada kendisinde virüs görüldüğünü söyledi. Farina sağlık durumunun iyi olduğunu, kendi evinde tecrit altında olduğunu belirtti.

Başbakan Giuseppe Conte açıkladığı yeni kararnameyle, virüsün yayılmasını engellemek ve kontrol altına almak amacıyla kuzeydeki Lombardia bölgesinin tamamı ile 14 vilayete giriş-çıkışlar kısıtlandırıldı.

Karar, Milano ve Venedik gibi İtalya ekonomisi ve turizm açısından önemli kentleri de kapsıyor.

Yani 16 milyon kişi bu uygulamadan etkilenecek, bu sayı İtalya'nın toplam nüfusunun dörtte birinden fazlasına denk geliyor.

İRAN 194 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Dünya genelinde virüsün yaygın görüldüğü ülkelerinde biri de İran.

İran'da virüs nedeniyle 49 kişinin daha yaşamını yitirdi. Böylece sayı 194'e yükseldi, vaka sayısı ise 6 bin 566 oldu.

Tahran yönetimi, virüsün yayılmasını önlemek amacıyla şehirlere girişlere kısıtlama getirdi.

Birçok ilde, o ile ait olmayan araçlar ve o ilde ikamet etmeyen insanlar polis tarafından kurulan kontrol noktalarından geri çevriliyor.

İran devlet havayolları şirketi IranAir'in tüm Avrupa ülkelerine olan uçuşları askıya alındı.

ABD'DE YAŞAMINI YİTİRENLERİN SAYISI 21'E YÜKSELDİ
ABD'de 18'i Washington, ikisi Florida ve biri California'da olmak üzere ülke genelinde hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e çıktı.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) ise Çin'in Wuhan kentinden tahliye edilen ve California açıklarında bekletilen 3 bin 500 kişilik yolcu gemisinde olanlar da dahil 33 eyalette virüs tespit edilenlerin sayısının 512'ye ulaştığını bildirdi.

Yetkililer, California açıklarında bekletilen Grand Princess yolcu gemisinin pazartesi Oakland kentine yanaşacağını ve gemideki ABD'li yolcuların California, Texas and Georgia eyaletlerindeki askeri üslere götürülerek virüs tespit edilenlerin 14 gün karantinaya alınacağını açıkladı.

California ve New York'un ardından ülkenin kuzeybatı yakasındaki Oregon eyaletinde de acil durum ilan edildi.

SUUDİ ARABİSTAN'DA EĞİTİME ARA VERİLDİ
Suudi Arabistan Eğitim Bakanlığı, önlem amacıyla hafta başından itibaren ülke genelinde eğitime ara verildiğini duyurdu.

Suudi Arabistan resmi haber ajansının (SPA) haberine göre Eğitim Bakanlığı, kararın kamu ve özel eğitim kurumlarını kapsadığını, okulların kapalı olduğu süre içinde de eğitimin sanal okullar üzerinden sürdürüleceğini açıkladı.

Haberde, eğitimin yeniden başlayacağı tarihin, Covid-19 takip komitesinin değerlendirmesine göre belirleneceği kaydedildi.

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı ise ülkedeki vaka sayısının 11'e yükseldiğini açıklamıştı.

KATAR'A 14 ÜLKEDEN GELİŞLER YASAKLANDI
Virüs salgınına karşı önlem amaçlı 14 ülkeden gelenlerin Katar'a girişi yasakladı.

9 Mart'tan itibaren, Çin, Mısır, Hindistan, İran, Irak, Lübnan, Bangladeş, Nepal, Pakistan, Filipinler, Güney Kore, Sri Lanka, Suriye ve Tayland'dan gelenler ülkeye alınmayacak.

Ülkedeki vaka sayısı ise 15.

BANGLADEŞ'TE İLK VAKA GÖRÜLDÜ, MISIR'DA 2 ÖLÜM
Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkeye bir hafta önce gelen bir Almanya vatandaşının virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini, bunun, söz konusu virüs nedeniyle ülkedeki ilk ölüm vakası olduğunu bildirdi.

Bangladeş'te ise ilk kez virüs vakasının görüldüğü bildirildi.

Epidemiyoloji Hastalık Kontrol ve Araştırma Enstitüsü (IEDRC), üç Bangladeş vatandaşında virüs rastlandığını belirtti.

IEDRC Direktörü Dr. Meerjady Sabrina Flora virüs tespit edilen üç kişiden ikisinin yakın zamanda İtalya'dan döndüğünü, üçüncü hastanın İtalya'dan dönen vatandaşlarla temas kurduktan sonra hastalığa yakalandığını ifade etti.

ARJANTİN'DE BİR KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Bu arada Latin Amerika ülkesi Arjantin'de de virüs nedeniyle ilk ölüm gerçekleşti.

Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avrupa seyahatinden 25 Şubat'ta dönen, diyabet, yüksek tansiyon ve bronşit gibi çeşitli kronik hastalıkları bulunan 64 yaşındaki bir kişi hayatını kaybetti.

Virüsten dünya genelinde şu ana kadar 105 binden fazla kişi etkilenirken, 3 bin 500'den fazla kişi ise hayatını kaybetti.