23 Nisan 2024 Salı

Kolombiya'da hükümet karşıtı eylemler devam ediyor

Kolombiya'da, 28 Nisan'dan bu yana hükümet karşıtı kitlesel eylemler düzenleyen halk, ülkenin önemli kentlerinde toplantı ve yürüyüşler düzenledi.

Kolombiya'nın başkenti Bogota'nın tarihi Bolivar meydanı başta olmak üzere kentin birçok noktasında bir araya gelen binlerce kişi, Devlet Başkanı Ivan Duque hükümetinin politikalarını sloganlar atarak protesto etti.

Çoğunluğu öğrenci ve yerli gruplardan oluşan çok sayıda kişi, gün içerisinde kentin en hareketli caddelerini trafiğe kapattı.

CALİ'DEKİ EYLEMDE 1 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Protestoların başlangıcından itibaren şiddetli çatışmaların yaşandığı ülkenin 3. büyük kenti Cali'de, 1 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi yaralandı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği'nin Kolombiya Ofisi, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, "Cali'nin farklı bölgelerinde meydana gelen olayları ve buna bağlı olarak 2 kişinin yaralanmasını endişeyle takip ediyoruz" ifadesine yer verdi.

CAN KAYBI 27'YE ÇIKTI
Kolombiya Ombudsman Ofisi'nden yapılan açıklamada, 28 Nisan'da genel grev ile başlayan vergi yasası karşıtı eylemlerde yaşamını yitirenlerin sayısının 26'dan 27'ye çıktığı duyuruldu.

Ülke genelinde 11 gündür devam eden protestolarda şimdiye kadar 936 tutuklama olduğunu belirten Ofis, polisin toplamda eylemcilere 1771 kez saldırıda bulunduğu belirtti.

Ofis, kayıp kişilerle ilgili son yayımladığı verilerinde şu ana kadar 145 kayıp vakasından 55'inin bulunduğunu, 90 kişi için ise araştırmanın devam ettiğini bildirmişti.

379 KİŞİ KAYBEDİLDİ
Öte yandan Ombudsman Ofisi'nden bağımsız olarak, demokratik kitle örgütlerinin kayıp insanlarla ilgili yaptığı açıklamaya göre, eylemlerin başlangıcından bu yana 379 kişiden haber alınamadı.

Devlet Başkanı Duque'nin, 2 Mayıs'ta, eylemler nedeniyle ölü ve yaralıların artması üzerine vergi yasa tasarısını geri çektiklerini ilan etmesine rağmen, sokaklardaki eylemler artarak devam ediyor.