26 Nisan 2024 Cuma

Köln'de Öker, Örs ve Topgider için adalet nöbeti

Köln'de Dayanışmanın Sesi derneğinin çağrısıyla yapılan eylemde, HDP Eski Milletvekilli ve AABK'nin Onursal Başkanı Turgut Öker, Gönül Örs ve Bekir Topgider'in Türkiye'de yurtdışı yasağının kaldırılması talep edildi.

Almanya'nın Köln kenti Wallrafplatz meydanında Dayanışmanın Sesi (Stimmen der Solidarität) Derneği'nin çağrısıyla yapılan eylemde, HDP Eski Milletvekilli ve AABK'nin Onursal Başkanı Turgut Öker, Gönül Örs ve Bekir Topgider'in Türkiye'de yurtdışı yasağının kaldırılması talep edildi.

Eylem'de ilk konuşmayı Köln Belediye Meclis üyesi ve Solparti Köln Başkanı Jörg Detjen yaptı. Koronavirüs sürecinde Türkiye'nin hapishanelerinde 90 bini aşkın tutuklunun tahliye edildiği ancak siyasi tutsakların serbest bırakılmadıklarını hatırlatan Detjen, "Köln'lü Turgut Öker, Gönül Örs ve Bekir Topgider ayrı ayrı baskılar yaşadılar ve üçününde yurtdışı yasağı ile Almanya'ya dönüşü engelleniyor" dedi.

Detjen, daha önceki yıllarda Sharo Garip ve Adil Demirci'nin geri dönmesinde Köln Belediye Meclisi olarak tutuklu Alman vatandaşları için güçlü bir dayanışma içinde olduklarını belirtti.

Ardından konuşma yapan SPD Milletvekilli Frank Schwabe ise Türkiye'de ifade özgürlüğünün ve temel demokratik hakların baskı altında olduğunu dile getirdi. Schwabe, "Hozan Cane'nın tutuklanmasının ardından kızı Gönül Örs ile oturup ne yapabileceğimizi konuştuk. Ardından kendisi de tutuklandı ve 16 Haziran'da ilk defa mahkeme karşısına çıkacağını" ifade etti.

Dayanışmanın Sesi adına yapılan konuşmada da, "Haziran ayında Alman vatandaşları Adil Demirci, Turgut Öker, Gönül Örs, Bekir Topgider ve Erdener Demirel'in duruşmalarının olduğu hatırlatılarak ve dayanışmayı büyütmenin herkesin görevi olduğuna" dikkat çekildi.

Hozan Cane'nin yeğeni ve Bekir Topgider'in arkadaşı da birer konuşma yaparak onların yaşadıkları duruma dikkat çektiler.

Eylem "Yaşasın enternasyonal dayanışma" ve "Siyasi tutsaklara özgürlük" sloganları ile sona erdi.