3 Mayıs 2024 Cuma

Köln'de 86. adalet nöbeti

Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdiği 86. adalet nöbetinde, Türkiye'de iki ay önce tutuklanan ve Kayseri hapishanesinde bulunan Alman Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çekti.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ve siyasi tutuklu Almanlar ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği, 86. adalet nöbet eylemini düzenledi.

Eyleme Mahmut Güneş'in ailesi ve dostları, Köln Belediye Meclisi üyesi Jörg Detjen, SPD Köln Milletvekilli adayı Sanae Abdi ile Bochum kentinden Yeşillerden Belediye Meclis üyesi Anna di Bari'de katıldı.

Tren İstasyonu önündeki Dom Meydanı'nda gerçekleştirilen dayanışma nöbetinde, Nisan ile Temmuz ayları arasında Köln ve çevresinde yaşayan 8 Almanın geri dönebildiğini, Ağustos ayında Türkiye girişinde tutuklanan ve Kayseri hapishanesine konulan Mahmut Güneş ve Köln'den 3 Almanın Ağustos ayından itibaren "yurtdışı yasağı" nedeniyle geri dönemediğini duyurdu.

Eylemde ilk sözü alan Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen, "Almanya başta olmak üzere AB ülkelerinden Türkiye ile kirli işbirliği içinde olduklarını ve bunu en son Afghanistan'da gelişmelerde hep birlikte gördük" dedi.

SPD'den Köln Milletvekilli adayı olan Sanae Abdi ise "Türkiye'de rehin kalan vatandaşlarımız ile dayanışma içindeyiz, geri getirmek için elimizden geçeni yapmaya çalışacağım" dedi.

Türkiye'ye girişinden sonra tutuklanan Mahmut Güneş'in durumuna dikkat çeken Yeşiller partisinden Bochum Belediye Meclis üyesi olan Anna di Bari ise, "Mahmut Güneş yaklaşık 2 aydır Türkiye'de hapishanede bulunuyor ve halen hakkında iddianame hazır değil, henüz neyle suçlandığını bile belli değil. Bu konuda alman hükümetini ve dışişler bakanlığına göreve çağrıyorum" diye konuştu.

Eylemde ayrıca Mart 2018'den tutuklu bulunan Patrick Kraicker ve İran'da 10 yıl hapis cezası alan Nahid Taghavi'nin durumuna dikkat çekildi, hasta tutsak İsmail Yılmaz, Erdener Demirel ile HDP Eşbaşkanları Figen Yüksekdağ ile Selahattin Demirtaş'ın resimleri de taşındı.

Dayanışma'nın Sesi Derneği 9-11 Eylül arası düzenlediği 2. Dayanışma Festival'ın progamına çağrı yaptı. Mülheim semtinde bulunan Kulturbunker'de 14 ile 18 arası Adil Okay ve görülmüştür.org tarafından hazırlanan "50 Fotograf – 50 mahpus" sergisi açılıyor ve akşam 19.00'da ise Adil Okay, Ali Mitil ile Kazım Gündoğan ile söyleşi düzenlenecek.