19 Mayıs 2024 Pazar

Köln'de 80. adalet nöbetinde Wessling'in durumuna dikkat çekildi

Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdiği 80. adalet nöbetinde, Türkiye'de bugün mahkemesi görülen Alman vatandaşı Yüksel Wessling'in durumuna dikkat çekildi.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ve siyasi tutuklu Alman vatandaşları ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği, 80. adalet nöbet eylemini gerçekleştirdi.

Tren İstasyonu önündeki Dom Meydanı'nda gerçekleştirilen dayanışma nöbetinde, yurtdışı yasağı ile Almanya'ya geri dönemeyen Alman vatandaşları ile bugün mahkemesi görülen 64 yaşındaki sosyalpedagog Yüksel Wessling'in durumuna dikkat çekildi. Eyleme Yüksel Wessling ailesi yanısıra Köln eski Belediye Başkanı Elfi Scho-Antwerpes, Ren Westfalya Eyalet Milletvekilli Felix von Grünberg ile gazeteci-yazar Lale Akgün konuşmacı olarak katıldı.

Eylemde ilk sözü yaklaşık 2 yıl 'yurtdışını yasağın kaldırılması' sonucunda Köln'e geri dönen Ali Temel yaptı. Temel 'Köln'de yürütülen çalışmaların ve desteğin ona güç ve moral verdiğini söyledi. Ardından Hannover kentinde 27 yıl boyunca belediyede sosyal pedagog olarak çalışan 66 yaşındaki Yüksel Wessling'in kızı da birer konuşma yaptı. Wessling yaptığı konuşmasında, "Annem hakkında hazırlanan bu iddianeme anlamsız ve büyük bir haksızlıktır" dedi.

Yüksel Wessling'in kızının ardından konuşan Ren Westfalya Eyalet Milletvekilli Felix von Grünberg "Türkiye'de büyük bir haksızlık yaşanıyor ve Avrupa Birliği'de buna sessiz kalmaktadır. Geçen hafta AB heyetin Türkiye ziyareti bunun son örneği olmuştur" dedi.

Köln'ün eski Belediye Başkanı Elfi Scho-Antwerpes ise Türkiye'de iki yıldır "yurtdışı yasağı" olduğundan dolayı geri dönemeyen Hozan Cane ve kızı Gönül Örs'in durumuna dikkat çekti.

Ardından konuşan eski milletvekilli ve yazar-gazeteci Lale Akgün, AKP ve Erdogan iktidarın yaptığı hukuk dışı uygumalarını teşhir etti. Akgün, "Türkiye'de geçmişte de basın ve ifade özgürlüğünde sınırları vardı ama bugün AKP iktidarı aynı fikir de olmayan herkesi terörist ilan etmektedir" dedi. Adalet nöbetinde son olarak İran'da altı aydır tutuklu ve tek kişilikli hücrede kalan insan hakları aktivisti Nahid Taghavı'nin durumuna dikkat çekti.