17 Mayıs 2024 Cuma

Köln'de 78. Adalet Nöbeti tutuldu

Dayanışma'nın Sesi Derneği'nin Almanya'nın Köln kentinde gerçekleştirdiği 78. Adalet Nöbetinde, Türkiye'de bugün mahkemesi görülen Ali Temel'in ve yurtdışı yasağından dolayı geri dönemeyen Alman vatandaşı Yüksel Wessling'in durumuna dikkat çekildi.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ve siyasi tutuklu Alman vatandaşları ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği, 78. Adalet Nöbet eylemini düzenledi. Tren İstasyonu önündeki Dom Meydanı'nda gerçekleştirilen dayanışma nöbetinde, yurtdışı yasağı ile Almanya'ya geri dönemeyen Alman vatandaşları ile bugün mahkemesi görülen 71 yaşındaki Ali Temel'in durumuna dikkat çekildi.

Eyleme Ali Temel, Yüksel Wessling ve İsmail Yılmaz'ın ailesi yanısıra Köln Belediye Başkanı Andreas Wolter, HDP eski Milletvekilli Ali Atalan, Lutherkirche'nin Papazı Hans Mörtter ile Sol Parti Köln üyesi Murat Yılmaz katıldı.

Eylemde konuşan Ali Temel'in oğlu yaptığı konuşmada babasının duruşmasına dikkat çekti ve yurtdışı yasağın kaldırılmasını istediklerini belirtti. Hannover kentinde 27 yıl boyunca belediyede sosyal pedagog olarak çalışan 66 yaşındaki Yüksel Wessling'in kızı da birer konuşma yaptı. Wessling yaptığı konuşmasında, "Annem insan sever bir insandır. Yaşamı boyunca sosyalpedagog olarak toplumun ve insanların sorunları çözme ve yardımcı olmaya çalıştı. Bu iddianeme büyük bir haksızlıktır" dedi.

Yüksel Wessling'in kızının ardından konuşan Köln Belediye Başkanlarından Andreas Wolter ise şunları söyledi."Türkiye'de Gültan Kışanak gibi Belediye Başkanları, Sebahat Tuncel başta olmak üzere çok sayıda Milletvekilli de tutsak durumdadır. Onlar bizim meslektaşımız. Halk tarafından seçilmiş Belediye Başkanları ve Milletvekilleri tutuklamak halkın iradesini tanımamaktır" diye konuştu.

Wolter'in ardından konuşıan HDP'nin eski milletvekillerinden Ali Atalan, Türkiye ve Kürdistan'da yaşanan son saldırgın politikaları teşhir etti. Atalan, "Köln'de yürüttüğünüz bu dayanışma çok değerli ve önemlidir. Türkiye ve Kürdistan'da siyasi soykırım operasyonları devam etmektedir. Siyasi tutsakları yanlız bırakmamız lazım" dedi.

Köln'de Luther Kilisinde papaz olarak görev yapan Hans Mörtter'de eyleme katılarak desteğini ifade eden bir konuşma yaptı. Papaz Hans Mörtter, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan geçmiş haftayı İnsan hakları haftası olarak ilan etti. Hergün insan haklarını ayaklar altında alan bir insanın bu sözleri ağzına alması çok yersiz. Yanı zamanda AB ise Türkiye ile pazarlık politikasını aynı şekilde devam etmektedir" dedi.

Adalet nöbetinde son konuşmayı Sol Parti Köln üyesi Murat Yılmaz yaptı. Sözlerine "Alman hükümeti bu çelişki dışişleri politikası sonlandırmalıdır" ifadeleriyle başlayan Yılmaz, konuşmasının devamındai şu ifadeleri kullandı: "Otokrat ve faşist rejimleri desteklemeyi durdurmalıyız. Alman ve AB vatandaşları yıllardır Türkiye'de keyfi iddialar ile tutsak düşüyor ve rehin olarak tutulmaktadır."

Dayanışma'nın Sesi Derneği eylemin sonunda, 18 Mart'ın uluslarası siyasi tutsakları günü olduğunu hatırlattı ve Köln'de yapılacak eyleme çağrı yaptı.