25 Nisan 2024 Perşembe

Köln'de 76. adalet nöbetinde Temel ve Wessling'in durumuna dikkat çekildi

Dayanışma'nın Sesi Derneği, Almanya'nın Köln kentinde 76. adalet nöbetinde Türkiye'de uygulanan 'yurtdışı yasağı'ndan dolayı geri dönemeyen Ali Temel ve Yüksel Wessling'in durumuna dikkat çekti.

Almanya'nın Köln kentinde tutuklu gazeteciler ve siyasi tutuklu Alman vatandaşları ile dayanışma çalışması yürüten Dayanışma'nın Sesi Derneği, 76. adalet nöbet eylemini düzenledi.

Koronavirüs önlemlerinden dolayı Roncalli Meydanından 76. dayanışma nöbetinde yurtdışı yasağı ile Almanya'ya geri dönemeyen Alman vatandaşlarının durumuna dikkat çekildi.

Ali Temel, Yüksel Wessling, Bekir Topgider, Hozan Cane ve kızı Gönül Örs ile iki Alman olmak üzere 7 kişi Türkiye'de mahkemelerin verdiği yurtdışı yasağından dolayı Almanya'ya dönemiyor. Eylemde konuşan Ali Temel'in oğlu yaptığı konuşmada, "Babam 1974'den bu yana Almanya'da yaşıyor. En son 2019 yazı Didim'e gittiği tatilde gözaltına alındı ve 4 gün sonra yurtdışı yasağı ile serbest bırakıldı. Duruşmaları devam etti ve 17 Mart'ta karar verilmesi bekleniyor" dedi.

Ardından Solparti adına konuşan Köln Belediye Meclis üyesi Jörg Detjen, "Bugün burada Türkiye'de yurtdışı yasağı ile geri dönemeyen vatandaşlarımız ile dayanışma içindeyiz. Örneğin Hozan Cane, Gönül Örs ve Yüksel Wessling Almanya'da katıldıkları demokratik eylemler üzerine Türkiye'de yargılanmaları kabul edilemez" diye belirtti.

66 yaşındaki Yüksel Wessling'in eşi Jürgen Wessling ise "Eşim 1,5 yıldır Türkiye'den geri dönemiyor. Mahkemesi devam etmekte ve 15 Nisan'da karar duruşması olacağın belirtildi. Savcılık 6 yıl hapis cezası istedi. Eşim Bonn ve Hannover kentlerinde 27 yıldır sosyalpedagog olarak çalışmaktadır" diye kaydetti. Wessling, "Almanya Dışişler Bakanlığı Türkiye konusunda çelişkili ve yanlış politika izlemektedir. Türkiye'de yaşanan insan hakları ihlallerine Alman Dişişleri Bakanlığı sessiz kalmamalıdır" diye konuştu.

SPD Ren Westfalya Eyalet Milletvekilli Andreas Kossiski "Köln'de yürüttüğünüz bu dayanışma çalışması çok değerlidir. Ailelerin taleplerini dinledim ve haklılar. Bu hak mücadelesinde onların yanındayım ve destekliyeceğim" dedi.