2 Mayıs 2024 Perşembe

Köle taciri Robert Milligan'ın Londra'daki heykeli söküldü

İngiltere'de bir köle tacirinin daha heykeli kaldırıldı. Heykeli kaldırmak için imza kampanyası başlatanlar, "Protestolar sırasında bu heykelin önünden geçerken kendimizi ikiyüzlü hissediyorduk" diye konuştu.

İngiltere'de köle taciri Edward Colston'un heykelinin göstericiler tarafından yıkılmasının ardından bir başka köle taciri Robert Milligan'ın Londra'daki heykeli de kaldırıldı.

Heykelin bulunduğu alanın sahibi Canal ve River Vakfının düzenlenen imza kampanyasına destek vermesiyle söküm işlemine geçildi.

Kaidesinden ayrılan heykel, vinçle yere indirilerek götürüldü.

'KENDİMİZİ İKİYÜZLÜ HİSSEDİYORDUK'
Heykelin sökülmesi için imza kampanyası başlatan Tower Hamlets semti meclis üyesi Ehtasham Haque, bu adımın George Floyd'un ABD'de öldürülmesi sonrası başlayan tepkiler ve 'Siyahların hayatı değerlidir' kampanyasının bir parçası olduğunu söyledi. Milligan'ın 1809'da öldüğünde 526 kölesi olduğunu söyleyen Haque, "Heykel onu övmek için yapılmıştı. 21. yüzyılda medeni bir toplumda yerinin olmaması gerekiyor" dedi.

Kampanyasının başarıya ulaşmasından ve heykelin kaldırılmasından mutlu olduğunu kaydeden Haque, "Bu, hala birçoğumuzun üzerinde izler bırakan birçok eylemin yaşandığı geçmişle barışma yolunda iyi bir başlangıç. Kendimi özgürleştirilmiş hissediyorum. Protestolar sırasında bu heykelin önünden geçerken kendimizi ikiyüzlü hissediyorduk" diye konuştu.

1895'te yapılan ve Londra Docklands Müzesi'nin dışında bulunan heykel, uzun süredir tartışma konusuydu.

KÖLECİ EDWARD COLSTON'UN HEYKELİ NEHRE ATILMIŞTI
İngiltere'nin Bristol kentinde 7 Haziran'da düzenlenen ırkçılık karşıtı gösteride 17. yüzyıl köle tacirlerinden Edward Colston'un heykeli yıkılarak nehre atılmıştı.

Polis heykelin yıkılmasıyla ilgili soruşturma başlatırken, başkent Londra'daki eski Başbakan Winston Churchill'in heykeli de saldırıya uğramıştı. Churchill adının çizildiği heykelin kaidesine de "Bir ırkçıydı" ifadesi yazılmıştı.