4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kobane halkı şehitlerini uğurladı

Kobanê'de SİHA saldırısında yaşamını yitiren üç kadın devrimci binlerce kişinin katılımıyla son yolculuklarına uğurlandı. 

Kobanê'nin Helincê köyünde SİHA saldırısı sonucu katledilen üç kadın devrimci son yolculuklarına uğurlandı.

Ş. Dicle Şehitliği'nde düzenlenen merasime binlerce kişi katıldı. Anmaya Özerk Yönetim, Kongreya Star, PYD, Şehit Aileleri Kurumu, TKŞ, JKŞ,CKŞ ve PDKS üyeleri ile çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan törende konuşan Kongreya Star Koordinasyonu Üyesi Heyva Erebo, Helincê Köyü'nde gerçekleştirilen katliamı hatırlattı. Erebo, "Üç kadın arkadaşımız da ülkelerinin ve topraklarının savunması ve inşası için hazırdı. Onları fedai ve direnişçi bir şekilde uğurlayalım" dedi. Kobanê halkının DAİŞ'in karşısında korku tanımayan bir direniş sergilediğini kaydeden Erebo, "Kobanê sokak sokak direnerek kazandı. Bugün burada üç kadın arkadaşımız şahsında kadın mücadelesi ve direnişinin devamının sözünü veriyoruz" şeklinde konuştu. Serekaniye işgali döneminde de kadın devrimcilerin hedef alındığını hatırlatan Erebo şunları söyledi: "Hebun ve Zehra arkadaşlar ile Emine anne şahsında kadın hareketi hedef alındı, insanlık hedef alındı. Kadınlar direnişi büyüttükleri için korkuyorlar. Arkadaşlarımızın mücadelelerini yerde bırakmayacağız, zaferi bir kez daha Kobanê'de kazanacağız."

PYD adına konuşan Ahmet Kobanê ise üç kadın şehidin Kobane direnişi ve inşasında önemli roller aldığını dile getirdi. Kobane şunları söyledi: "Nasıl ki Kobane direnişinde binlerce arkadaşımızı toprağın altına koyduysak ve nasıl mücadelemizi bitiremedilerse yine bitiremeyecekler. Kobanê savaşını hatırlarsınız, gençlerimizin elinde keleş dışında tek silah vardı. İnançları, o silah şimdi yine ellerimizde. Bugün Heftanin'e, Şengal'e, Maxmur'a saldırıyorlar. Kuzey ve Doğu Suriye'ye saldırıyorlar. Ama bir kez daha söylüyoruz, herkes bilsin nasıl Zehra, Hebun ve Emine anne başımızı dik tutuyorsa, korku düşmeyecek yüreklerimize. Mücadelemizi şehitlerimiz güçlendiriyor, büyütüyor. Onların mücadelelerini büyüteceğimize söz veriyoruz. Şehid namirin."

Daha sonra şehit aileleri söz aldı. Kaybettikleri yakınlarının mücadelelerini devralacaklarını, özgür ülke düşlerini büyüteceklerine söz verdi.  Konuşmaların ardından 3 kadın devrimci slogan ve zılgıtlar eşliğinde son yolculuklarına uğurlandı.