4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kobanê halkı işgale karşı onur yürüyüşü düzenlendi

Fırat Kantonu'na bağlı kentlerden binlerce kişi Kobanê'de işgale karşı bir araya geldi, işgal saldırılarını protesto etti. Eylemde yapılan konuşmalarda, "Onurlu ve özgür bir yaşam ancak gerillanın direnişi ve Ortadoğu halklarının birliği ile olacaktır" denildi.

Kuzey ve Doğu Suriye'nin Kobanê kentinde "İşgale ve ihanete karşı onur yürüyüşü" düzenlendi.

Fırat bölgesine bağlı kentlerden yürüyüş için Kobanê'ye gelen binlerce kişi, Özgür Kadın Meydanı'nda toplandı, sloganlarla Barış Meydanı'na kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Mitinge Şehit Aileleri Meclisi, Özerk Yönetime bağlı kurumlar, Kongra Star, PYD ile TKŞ, JKŞ ve CKŞ üyeleri de katıldı.

Mitingde söz alan Fırat Bölgesi Özerk Yönetim Meclisi Eşbaşkanı Mihemmed Şahin, Kürt halkının yüzyıllardır direndiğini ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarının da büyük bir fedakarlıkla işgalciliğe karşı durabileceğini belirtti. Şahin "Kuzey ve Doğu Suriye devrimi, AKP ve Türk devletinin baskısıyla karşı karşıya olan tüm ezilen halkların devrimidir" dedi.

Direniş sayesinde halkların özgür yaşadığını belirten Şahin, "Gerillaların Kürdistan topraklarını savunduğunu herkes bilmelidir. Eğer bir direniş olmasaydı, bölge halkları özgür yaşayamazdı. Eğer yenilseydi, Ortadoğu halkları özgür ve onurlu yaşayamazdı. Onurlu ve özgür bir yaşam ancak gerillanın direnişi ve Ortadoğu halklarının birliği ile olacaktır" şeklinde konuştu.

Eylemde konuşan Girê Spî Meclisi Eşbaşkanı Hemîd Ebid de Türk devletinin IŞİD yenilgisinin ardından Efrîn, Serêkaniyê ve Girê Spî kentlerini işgal ettiğini hatırlattı. Ebid, "İşgalci Türk devleti Ayn İsa'ya yöneldi ama DSG her zaman işgale karşı duruyor" dedi. Birlik çağrısı yapan Ebid, "Türk devletinin provokasyonlarına karşı duyarlı olunmalı, tutum sergilenmelidir. Kürt ile Kürt ya da Arap ile Kürt arasında fitne çıkarmak isteyenlerin oyununa gelmeyin. Fitneler karşı duyarlı olmalıyız" şeklinde konuştu.

Türk devletinin Kürt halkını yok etmek istediğini vurgulayan Ebid şöyle devam etti: "Güçlerimiz direnebilir, savaşabilir ve Başûrê Kurdistan'ın kazanımlarını koruyabilir. Tüm dünya faşist devletlere karşı durmalı ve işlediği suçları engellemelidir. Tüm halkların kendi kaderlerini tayin hakları vardır. İşgale karşı sessiz olunmamalı, gerilla direnişi her yerde sahiplenilmelidir" diye belirtti.