25 Nisan 2024 Perşembe

Kerestecioğlu: Gerçek adaleti kadınlar sağlayacak

17 yaşındaki Helin Palandöken'i katleden Mustafa Yetgin'in yargılandığı dava öncesi adliye önünde yapılan açıklamada konuşan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, "Bizler dayanışmamızı her yerde yükselteceğiz ve 'erkek adalet değil gerçek adalet' demeye devam edeceğiz" dedi.
Pendik'te 13 Ekim tarihinde okul çıkışında Mustafa Yetgin tarafından av tüfeğiyle öldürülen 17 yaşındaki Helin Palandöken'in katili Anadolu Adliyesi 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ikinci kez hakim karşısına çıkıyor.
 
Duruşma öncesi Adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan Helin Palandöken'in babası Nihat Palandöken, "Adalet mücadelemizi siz verdiğiniz için bir baba olarak hepinize saygılarımı iletiyorum. Kızım Helin Palandöken 13 Ekim'de okuduğu lisenin çıkışında bir erkeğin silahlı saldırısı sonucu yaşamını yitirdi. Pelin bir erkek tarafından katledildi. Bugün Türkiye'de ve dünyada kadına yönelik şiddet, taciz ve tecavüz vakaları artmaya devam ediyor. Kadın cinayeti artarken mahkemeler katillere ceza indirimleri uyguluyor. Suça ortak oluyor" diye belirtti.
 
Davanın ilk duruşmasında yanlış sanığın getirilmesinin ciddiyetsizlik olduğunu ifade eden Palandöken, "İkinci duruşmaya getirilen sanık diğer tüm kadın katili erkekler gibi ceza indirimi alabilmek için duruşmaya takım elbiseyle geldi 'pişmanım' dedi. Bu ülkede kadınları öldürenlere ödül gibi cezalar veriliyor. Kadın cinayetlerinin durdurulması ve önlenmesi için caydırıcı cezaların uygulanması lazım. Fakat adalet ve hukuk sistemi işlemez halde. Medya ve yargı eliyle kadın cinayetlerine gerekçeler üretiliyor" diye kaydetti.
 
Katledilen çocuklarının ölümlerinin meşrulaştırıldığının altını çizen Palandöken, "Ayrıca ülkemizde bireysel silahlanma her geçen gün artmakta ve bu silahlarla her geçen gün masum insanlar hayatını kaybetmektedir. Evladını yitirmiş bir baba olarak bireysel silahlanmaya karşı başlattığımız imza kampanyasına herkesin destek olmasını bekliyorum. Kızımın katilinin hak ettiği cezayı almasını istiyorum. Kızım Helin ve katledilen bütün kız çocukları ve kardeşlerimiz için adalet istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu ise "Çok uzun yıllardır bu alanda mücadele ediyoruz. Eskiden kol kırılır yen içinde kalır denilen kadınların sadece kendisinin yaşadığını düşündüğü şiddetin açık edilmesinde kadın hareketi yıllardır önemli bir rol oynadı. 'Özel olan politiktir' sözünü hayata geçirerek bunun aslında kişisel bir şey olmadığını, aslında toplumsal bir şey olduğunu ve siyasilerin söylemleri ve tavırlarıyla genel olarak erkek şiddetinin erkek egemenliği ile alakalı olduğunu, kadın hareketi yıllardır dile getiriyor. Ne yazık ki uzun yıllardır erkek şiddeti devam ediyor. 'Sadık değil erkek şiddeti diyoruz' çünkü bunun bir adı var. En yakınımızdaki erkekler tarafından gerçekleştiriliyor bu şiddet. Kadınlar evlerde hayatlarını kaybediyorlar ama kadın dayanışması çok güçlü yıllardır ve bugün burada gördüğümüz gibi kadın cinayetleri davalarını takip etmeye devam edeceğiz" diye konuştu.
 
Kadın cinayetlerindeki artışın en önemli etkenlerinden birinin de bireysel silahlanma olduğunu söyleyen Kerestecioğlu, "Bunun nasıl teşvik edildiğini her evde muhtarlar da hatta ortalık yerde nasıl atış talimi yaptırıldığını görüyoruz. Silahın şimdiye kadar kimseye bir faydası olmamıştır. Hatta kendi evimizde bulunmasının da bize bir faydası olmamıştır" diye kaydetti.
 
"Bizler dayanışmamızı her yerde yükselteceğiz ve 'erkek adalet değil gerçek adalet' demeye devam edeceğiz" diyen Kerestecioğlu, Türkiye'de ve dünyada gerçek adaleti sağlayacak olanın yine kadınlar olduğunu belirtti.
 
Açıklama "Yaşasın kadın dayanışması", "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarıyla sona erdi.