29 Haziran 2024 Cumartesi

Kenya'da vergi isyanı: 10 kişi katledildi

Kenya'da halktan alınan verginin arttırılmasını içeren tasarıya karşı günlerdir eylemlerini sürdüren halk başkent Nairobi'de parlamento binasını bastı. Polisler halkın üzerine ateş açarak en az 10 kişiyi katletti.

Ağır borç yükü altındaki Kenya'da hükümetin 2.7 milyar dolarlık ek vergi toplamayı içeren tasarısına karşı halkın eylemleri 18 Haziran'dan bu yana sürüyor. Vergi zamlarına karşı günlerdir sokaklarda eylemlerini sürdüren halk, başkent Nairobi'de parlamento binasını bastı. Polisler, halkın üzerine ateş açtı, biber gazı ve tazyikli suyla da saldırdı.

Görgü tanıkları, parlamento binası ve etrafında toplanan binlerce kişiye açılan ateş sonucu en az 10 kişinin katledildiğini ifade etti. Parlamento binası ise halk tarafından ateşe verildi.

Ülkenin diğer şehirlerinde de protesto ve çatışmalar sürüyor. Halk, Kenya Devlet Başkanı William Ruto'nun istifa etmesini istiyor. Binlerce kişi sokaklarda "Ruto gitmeli" sloganı ve "Köle olmayacağız" ve "2024 Finans Tasarısı'nı reddediyoruz" yazılı pankartlarla eylemlerini sürdürüyor.

Vergi düzenlemesine karşı genel grev çağrısı da giderek yayılıyor.

Öte yandan, Kenya meclisi, tartışmalı tasarıyı ikinci okumada onaylayarak üçüncü kez görüşülmesine karar verdi. Tasarı, üçüncü ve son kez de meclisten onay alması halinde, imzalanmak üzere Devlet Başkanı'na gönderilecek. Devlet Başkanı, tasarıya herhangi bir itirazının olması halinde, tasarıyı meclise geri gönderebilecek.