1 Temmuz 2024 Pazartesi

Kenya'da halkın isyanı vergi kanunu tasarısını geri çektirdi

Kenya'da çok sayıda ek vergiyi hayata geçeceği vergi yasasına karşı halkın isyan etmesi Devlet Başkanı Ruto'ya geri adım attırdı. Ruto, parlamentodan geçen vergi kanunu tasarısını geri çekti.

Kenya'nın başkent Nairobi başta olmak üzere toplam 22 kentte büyük vergi yasa tasarısına karşı büyük protestolar gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta başlayan protestolar sırasında 20 Haziran Perşembe akşamı bir kişi polis tarafından katledilmiş ve buna tepki olarak bir haftalık eylem takvimi duyurulmuştu. Vergi yasa tasarısını parlamentoda son kez görüşüleceği gün olan 25 Haziran Salı günü ana yolları trafiğe kapatarak parlamentoya doğru yürüyüşe geçen halka polis gerçek mermilerle saldırdı.

En az 13 kişinin katledildiği protestolarda, Kenya Komünist Partisi Örgütlenme Sekreteri Booker Ngesa Omole de, X hesabından yaptığı paylaşımla 8 yoldaşının yaşamını yitirdiğini duyurdu.

ORDU SOKAĞA İNMİŞTİ
Gece boyunca süren eylemlerin ardından dün sabah parlamentodan alınan kararla ordu birliklerinin de halka karşı kullanılacağı duyurulmuştu. Bu karar sonrasında orduya bağlı subaylar başkent Nairobi sokaklarında görülmeye başlandı.

Vergi yasasının parlamentodan geçmesi ve polis saldırılarında insanların katletmesi halkta büyük bir öfkeye sebep oldu. Parlamentodan geçtikten sonra vergi yasa tasarısının yürürlüğe girmesi Başkan William Ruto'nun onayına bağlıydı. Herkes Ruto'nun perşembe günü yasayı onaylayacağını düşünüyordu ve öfke günlerinin sonuncusu olan 27 Haziran Perşembe günü de #OccupyStateHouse etiketiyle yapılan paylaşımlar aracılığıyla halk başkanlık sarayına yürüyecekti.

Ancak dün Ruto yasayı onaylamayı reddettiğini duyurdu ve tasarıyı parlamentoya geri gönderdi. Vergi yasa tasarısını protesto eden halk için ilk büyük kazanım geldi.

Protestocuların arasında yaşananların yalnızca bir vergi protestosu olmadığını, bunun diktatörlüğe karşı bir siyasi mücadele olduğu vurgulanıyor. Kenya'da bu siyasi mücadele aynı zamanda IMF dayatmalarına ve ABD emperyalizmine karşı bir mücadele olarak da ele alınıyor.

VERGİ YASASI NEYİ HEDEFLİYOR?
Yasal düzenlemeyle birlikte birçok ek vergi ve yeni vergi kalemi uygulaması hayata geçirilecek. Ancak halkın asıl rahatsız eden kısımları yasa tasarısında, ekmeğe yüzde 16 KDV, bitkisel yağlara ÖTV, şeker nakliyesine KDV, yüzde 2,5 Motorlu Taşıtlar Vergisi ve yerel olarak üretilen ürünlere uygulanan Çevre Vergisinin yer alması.